There was an error in this gadget

Sunday, January 30, 2011

29.01.11 : Hari senget Cik Yana Azlan ...

Assalammualaikum .. 

OK .. apsal arini senget ? Sbb arini adalah hari CY bershopping .. Mengapakah ianya senget ? Sbb wallet CY pun dh senget akibat terlampau ghairah cuci mata ! aduhaiiii ... 
CY ni mmg la x leh masuk Body Shop .. kalo masuk siap le .. de jek 2 atau 3 perfume yg akan dibawa pulang .. dibawa pulang slps bhempas pulas mgosongkan wallet .. haha .. tapi CY mmg suka sgt ngan perfume Body Shop ni ... semenjak dari kt uni dulu pn mmg terpikat ngan kehenseman perfume BS ni .. hehe .. pastu dh x toleh belakang dh .. terus jek menjadi pengguna setia BS ni .. arini CY beli scents yg leh mix n match tu .. Velique + Cyamara + Rougeberry ... other than that pas dihasut oleh promoter cun tu , CY leh lak grab Dreams Unlimited (kalo x silap nama perfume tu) + Oceanus .. hahahaha mmg pandai promoter tu nk lakukan brg dia ek .. terpedaya CY ... tp xpe .. perfume kn tahan lama .. pe de hal .. kan ?
Ladylike ... sounds familiar kan ? haaa .. CY suka sgt kai jeans Ladylike ni .. so td ms sampai kt Ampang Point , ms ronda2 sorg2 tu sementara tgu Amalina (staff CY) yg entah kt mana x sampai2 , CY nampak la yg jeans kt Ladylike de sale .. RM32.70 sepasang jeans .. !! whoaaaa x leh jd ni .. so CY pn p la berebut skali ngan ramai2 tu (yg ni tipu jek ek sbb x ramai pn kt section Ladylike tu  ms tu .. haha) .. ingat nk beli 4 helai .. skali pikir punya pikir .. tetiba tingat ngan target CY nk slim down .. kalo beli skrg bbyk , kang nnt dh lose weight lg .. kn mbazir jeans tu (OK .. yg ni mmg ayat poyo CY ... budget akan kurus la .. tp bkn stkt budget .. tp mmg nk realisasikn pn ! doakan CY ye !!) .. so at last CY beli 2 jek .. hehe .. siap sms ngan K.Anne lg .. muaahahhaa .. at least CY x yah p Muar nk beli jeans mcm K.Anne !! hehe .. 
Haaa .. memula target nk p cari kain utk wat baju utk kenduri K.Tini bln 3 nnt .. kat area Ampang ni mana la de kedai kain mcm Jakel or Nagoya .. yg de Gulatis .. nk masuk pn gerun OK .. !! kedai kain mahal2 .. tp td CY ngan Amalina masuk la kekonon nk cari kain yg dihajati CY tu la ... masuk2 mcm nk terkuar bijik mata CY .. mak aihh mahal ! so CY pn p la kedai sblh Gulatis tu .. Aalia nama kedai tu .. jual tudung ngan baju kurung dh siap .. hmm CY gagahkan gak la kan kaki masuk kedai tu , ye la kan CY ni plus size .. takut2 la gak xde saiz ! huhu ... fuhh .. sib bek de saiz .. ! nnt CY upload pic baju tu ek .. tp bulan 3 kang la ek .. bila CY nmpk anggun memakai busana itu ! muahahhaaha .. berangan mode : ON ! harga leh tahan la ... mcm lebey kurang jek kalo kita beli kain n p tempah .. :)
Nak dijadikan ceghiter (tetiba t'flash back' cite Hantu Kak Limah .. wkakakaka .. tgelak2 CY tgk movie tu !) la kan .. mlmnya CY janji ngan bbdk CRS nk men bowling .. tempat bese la kn ... kt Pandan Lake Club (walaupn de org yg x tau .. kesian .. tp xpe la kan .. CY yg slh kot ek nk wat kt tmpt tsorok centu ! huh !) .. alih2 yg mai si Hazrul + Eddy .. xpe la kan .. number is not an issue .. janji enjoy .. ! tapi actually kami bkn enjoy bowling tp enjoy KAROK !! senget sggh bdk kt bowling centre tu .. dh tau de t'ment apsal x habaq mai awai2 .. ish potong stim tul la !! nk marah rasanya CY !! (dh la sblm tu dh kne mrh ngan org tu .. menciks ! hate u !!) .. so akhirnya kerna itu , kami pn p la Endah Parade utk KAROK .. hohoho walaupn hanya ber5 (CY + Hazrul + Adik Hazrul + Eddy + Lan) ... tp best .. !! enjoy melayan kegilaan CY !! thanks guys !! korang mmg terbaek ! maaf la ye sore CY mmg x sedap , lunak merdu .. korg ttp tinge jek la ek .. sabar .. hehehe .. pasni leh la wat lg ek ? muahaha ..(Hazrul : CY tau awk amek vid CY nyanyi .. kalo upload jgn lupa tag ye .. haha)
La ni pn , x leh nak tido lg .. sbb hyper sgt duk karok td .. lagu dangdut sume layan .. hahaha .. tp xpe .. CY enjoy !  :)

OK la .. CY nk lena dh ni .. nk bermimpi berlari ke langit .. mencapai sesuatu yg x mungkin ..  
opss .. tetiba tingat lagu Suhaimi Mior Hassan - Epilog Cinta Dari Bromley .. best gak lagu ni kan ? :) 
Kwn2 : Jgn lupa click kt iklan nuffnang CY ye ... bantu CY ye ? Thanks .. Jasamu di kenang .. CY doakan yg terbaik utk sume !! Amin .. Muahhhhhh XOXO .. 
Wassalam .. !~

Cik Yana & Liya :)

Saturday, January 22, 2011

Platonic Relationship . Myth or Fact ?

Assalammualaikum.

OK . Platonic relationship? What the heck is that? That was then, when I first heard of such phrase. What does that phrase implies has always been my main question. So I started browsing through the net in the quest to understand what that was about. It wasn't that hard at all. The moment I typed the phrase, thousand of hits appeared on the search engine page. Wow, impressive! So I started reading those hits that appeared to be precise and fun to read. I've got the idea back then that a platonic relationship is a pure friendship between a boy and a girl with no intimate feelings. I never question that fact, as I believe that there's such beautiful relationship. 

But, as I grew mature and tasted the bitter sweet of life, I came to realized that it's pretty much a myth. A simple myth that I believe that is the one myth that human being failed to have control over. As for me, when I jumped into such relationship, it is hard to stay focus on just being friends when either one is holding a tiny intimate feeling over the other. 
I used to say proudly that "He is my best friend." But when he started to date another girl, I guess there's a tiny feeling inside of me still longing for his attention. Crazy huh? When I know that he has another girl by his side. Damn you, Yana! At that time, I wish that I could just disappear from this universe. I wish that I could hate him more than anyone else, so that that 'unnecessary' feeling flies away. But, tell you what, it ain't that easy. It takes courage and perseverance. 

If anyone asked me, is it possible to have such relationship? I would proudly say that its a big NO. But that was based on my personal experiences. A life lesson that stays chiseled in this heart and mind, forever! 

I would love to share some thoughts from a few blogs and sites on 'platonic relationship'. I guess that article changes my thoughts about this kind of relationship. 

Myth or Fact

True friendships are perhaps the best thing a person can experience.
To have someone who will not judge you, be by your side through ups and downs as well as be a great shopping/drinking buddy is an amazing thing to have.
Through our years, we will accumulate (and sometimes lose) friendships as such. And as you grow older and become more exposed to the opposite sex, some of these friendships can actually be shared with them. Many people out there will stand claim to this: they are friends, sometimes even on a close basis, with those of the opposite sex. You share everything you do with another same-sex mate - bonding and being there for each other – except in this particularrelationship, that best mate just happens to be from the opposite sex.
"He's just a friend." How many times have we heard this from another and think, "Yeah, right." So why is it so hard to believe that platonic relationships can exist?
"Wherever a friendship between two people of the opposite sex is seen, society makes predictions about how the friendship is doomed to fail because intimate feelings will usually get involved." Why this thought? When a platonic relationship is put in the spotlight, most people have the same view - that the relationship will get too intimate for comfort or that one half of the friendship is vying for more than just plain and simple companionship.
Over many decades of social opinion, men and women are predisposed to not being able to have just a simple friendship. Many things will come into play - intimacy issues, crossing the line, physical attraction that is the biological make-up of human beings to name a few. When any of these takes place on top of a simple friendship, the platonic relationship becomes complicated. Feelings are exposed and what may seem like an innocent relationship soon becomes undefined.
Also, many times platonic relationships are not what they may seem to be. Most likely, one party in the friendship is likely to harbour some stronger intimate feelings for the other, who could be completely unaware of such affection. In this case, a friendship could just be a guise to become closer to the other person.
Affirmations of care as well as actions that speak of thoughtfulness may not be as innocent as it may seem.
“When a platonic relationship is put in the spotlight, most people have the same view – that the relationship will get too intimate for comfort or that one half of the friendship is vying for more than just plain and simple companionship”. 

When Things Go Wrong

Intimacy in a platonic relationship can spell two things - a blessing in disguise or a disaster. Relationships that begin with friendship as their base have been proven to last longer and be more stable than one that didn't. In the case of platonic relationships, having gone through the friendship stage before taking it one step further will prove to be a good thing for the new relationship.
Relationships that have friendship as their base usually last longer because both partners are more comfortable around each other. There are no pretences in the relationship. This, along with other factors, proves that even if male female friendships escalate, they can still be healthy relationships.
However, what happens when it is a one-time off intimate moment that will prove to be the ingredient that ruins the friendship? In this case, while it may be a most unfortunate thing, it can very well spell the end of the relationship as both parties may never be as comfortable as they were with each other.
And in the case of the one-sided affection and love, platonic relationships built on this will not have a very long on-shelf date either. Without realising this affection, one could be leading on the other party, who could be blinded by their emotions and affection. 
When the truth finally surfaces, disappointment and anger are two possible ends to the relationship. The best thing to do when faced with such situation is to mutually agree that the relationship was never platonic to begin with and perhaps the wise choice of action is to part ways before anyone else gets hurt even further.

Still A Possibility

Platonic relationships can still be a possibility and in some cases, they actually do exist and have worked out for many individuals.
The one thing to remember is that platonic relationships are unlike your same-sex friendships and will require additional work as well as some prior agreements to allow it to be a healthy relationship.
In order for platonic relationships to work, both parties will have to be upfront about their feelings. If romantic sentiments arise, these feelings will need to be addressed right from the start of the relationship to gauge if it is wise to pursue a platonic relationship or whether it will take too much of a toll on the other party.
Be honest with one another - keeping your actual feeling in check is not the way to go. You wouldn't have to do this with your other friendships so why should this be any different? Platonic relationships do not get a special status above the rest of your relationships in fact it is like any other friendship but is only different due to the parties involved.
If you realise you are developing an emotional and intimate attachment from this platonic relationship, you need to take a step back and figure out what is happening. Could it be because you've come to realise you prefer your friend to be more than just a friend? Or could it be a clouded judgement, one that is formed due to the nature of the friendship? Ask yourself what you want out of the relationship and be completely honest with yourself. If you do want more out of it, then be open with your friend to see if this could be a possibility. But respect what he or she has to say, especially if they don't share the same sentiments as you.
But if you’re platonic relationship is just that and nothing more, then by all means - enjoy your friend's company as you would others, as this one is definitely a keeper for life!


I should watch this movie! :)

Friday, January 21, 2011

Ilmu utk dikongsi : 8 tips bagaimana untuk jaga solat ..

Assalammualaikum ..

Info menarik untuk dikongsi .. :) 
8 Tips Bagaimana Untuk Jaga Solat

Ada seorang rakan meminta nasihat dan panduan bagaimana untuk menjaga SOLAT. Dia mengatakan bahawa dia agak malas untuk solat. Dia solat ikut mood. Kalau mood OK dia solat. Kalau dia letih atau sibuk sikit, maka dia liat nak solat.
 
Namun, dia ada kesedaran tentang pentingnya solat. Dia nak berubah dan mahu menjaga solat, katanya. Setakat ini, dia masih berusaha untuk menjaga solat, setidak-tidaknya 5 kali sehari. Tapi dia masih gagal. Walaupun ada kemahuan, namun tak cukup kuat. Dia selalu kalah dengan nafsunya. Keadaan ini membuatkan dia rasa agak tidak tenang dan serba salah.

Solat itu tiang agama!
Berikut saya kongsikan beberapa perkara yang mungkin kita boleh amalkan supaya diri kita menjadi lebih berdisiplin dalam melaksanakan solat yang diperintahkan.
 
1. Tingkatkan kesedaran tentang peri pentingnya solat itu sendiri
Perkara paling asas supaya dapat menjaga solat adalah datangnya dari kesedaran yang tinggi terhadap kepentingan solat. Ketahuilah bahawa solat merupakan ibadah pertama sekali dikira pada hari pembalasan. Jika diterima maka amalan lain akan dihitung, jika tidak maka sia-sialah amalan kita yang lain.
Bagi meningkatkan kesedaran tentang kepentingan menjaga solat, saya sarankan untuk beli Kitab Fadhilat Amal (Harga RM35 sebuah). Dalam kitab tersebut ada 1 bab khusus yang menerangkan tentang fadhilat-fadhilat solat. Antara yang diterangkan dalam Bab Fadhilat Solat ialah mengenai :
  • Kepentingan solat
  • Kelebihan solat
  • Amaran dan celaan ke atas mereka yang meninggalkan solat
  • Kepentingan dan kelebihan solat berjemaah
  • Amaran kerana meninggalkan solat jemaah
  • Penerangan tentang khusyuk dan khudu’ dalam solat
  • Menyenaraikan hadith-hadith tentang khusyuk solat
  • Menceritakan mengenai solat yang dilakukan para sahabat
Kitab Fadhilat Amal
Belilah Kitab Fadhilat Amal tu dan bacalah setiap hari. Tetapkan 1 masa yang tetap contohnya sebelum tidur, dan bacalah sekurang-kurangnya 1 hadith yang terdapat dapat kitab tersebut. Bacalah dengan istiqamah setiap hari.
Moga-moga dengan keberkatan dan nur-nur hadith/quran yang anda baca tu, ditambah dengan keinginan serta usaha untuk berubah, Allah akan berikan kekuatan pada kita untuk menjaga solat, insyaAllah.

2. Berkawanlah dengan rakan-rakan yang sentiasa jaga solat
Kita kena cari kawan-kawan yang menjaga solat mereka. Kawan-kawan sebegini boleh saling ingat mengingati dalam melakukan perkara ibadah. Rakan-rakan kita tu setidak-tidaknya boleh memberikan kita motivasi untuk melaksanakan perintah Allah. Jadi, carilah dan dampingilah rakan-rakan yang baik dan menjaga solat mereka.

3. Cuba lawan nafsu sedaya mungkin
Kadang-kadang nafsu malas solat memang datang juga kepada kita. Jangan sesekali tewas dan mengikut rasa hati untuk tidak mendirikan solat. Lawan perasaan tersebut, jangan biarkan kita tewas. Setiap kali kita menang, ia akan berikan kekuatan tambahan bagi mendirikan solat pada waktu seterusnya.

4. Ingat ganjaran dan pahala bagi orang yang menjaga solat
Cuba ingat dan fikirkan ganjaran bagi orang yang bersusah payah menjaga solat. Pahala yang melimpah ruah yang boleh berganda sehingga 700 kali ganda, apatah lagi jika dilakukan pula secara berjemaah.
Ini belum dikira penghapusan dosa bagi mereka yang melakukan solat secara konsisten. Ingatlah dari satu solat ke satu solat yang lain dapat menghapuskan dosa-dosa yang dibuat di antara kedua solat tersebut.

5. Jangan tidur lewat. Pastikan anda dapat tidur yang mencukupi
Ini terutamanya memberikan kesan pada solat subuh. Kalau kita tidur lewat dan tidur tak cukup, bagaimana untuk solat subuh? Memang liat laa jawabnya.
Jadi, pastikan kita dapat tidur yang mencukupi. Ini akan dapat membantu kita lebih mudah untuk bangkit bagi mendirikan solat.

6. ‘Set’ kan minda bawah sedar dan niat dalam hati
Peranan minda bawah sedar sebenarnya sangat penting. Sebenarnya minda bawah sedar ni adalah sangat berkait rapat dengan niat di dalam hati. Saya sarankan sebelum kita masuk tidur, cuba cakap pada diri kita, samaada cakap dalam hati atau cakap bisik pada diri sendiri, contohnya ‘Esok, aku mesti bangun pukul 6 pagi untuk solat subuh’.
Ia mungkin nampak kecil saja perkara ini, tetapi sebenarnya ia memberikan pengaruh yang besar pada minda dan tubuh badan kita.
Pernahkah kita ada pengalaman seperti ini. Contohnya bila kita kena jumpa seseorang (awek ker, pakwe ker) atau ada meeting penting pada esok pagi pukul 7 pagi. Jadi kita kena bangun awal untuk mandi dan bersiap-siap. Apa kita buat sebelum kita tidur? Bukankah kita akan set kan minda kita, atau niat dalam hati bahawa, ‘Besok pagi, aku kena bangun awal sebab nak jumpa awek/pakwe atau nak kena hadiri meeting penting’.
Kalau kita memang dah set kan minda dan niat dalam hati macam tu, kita mesti boleh bangun punya walaupun tidur baru 2-3 jam!

7. Ingat mati
Bayangkan jika kita mati sebentar lagi atau esok. Di mana kita akan ditempatkan? Apa nasib di kubur nanti? Bagaimana pula pada hari akhirat kelak?

8. Doa pada Allah mohon hidayah dan kekuatan
Sentiasalah pinta pertolongan dari Allah. Perbanyakkanlah doa. Pohonlah pada Allah, “Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah pertolongan bagi diriku untuk berzikir mengingati-Mu, memanjat syukur pada nikmat-Mu dan memperbaiki ibadahku kepada-Mu”
 
Sekian, begitulah 8 tips yang sempat saya coretkan untuk kita sama-sama amal dalam usaha kita menjaga solat/ibadah kepada Allah. Pastikan juga agar kita dapat khusyu’ semasa solat.

Thursday, January 20, 2011

Kebaya Nyonya Biru & 11.11.11 Challenge ...

Assalammualaikum .. 

Hmm .. Bosannya arini KL cuti sebab perayaan Thaipusam .. Manusia ni kan mmg x bersyukur kan ? Bila kena keje masa org len cuti , bebel .. Bila cuti bebel gak ! Hahaha .. Bersyukurlah wahai C.Yana oiii ... ! Dulu masa JY x bagi cuti ms Thaipusam marah .. la ni dh bg cuti bebel plak ye ! Ngee ...
OK ... ada apa dengan post kali ni ? Kebaya ? Nyonya ? Biru ? Eh ... apa sume tu ?! Tak paham kan ? Xpe .. mmg korg x kan paham .. Sbb hanya CY jek la yg paham .. 

Kebaya nyonya biru ... Cantik kan ? Kebaya Nyonya ... buah tangan dari kebudayaan masyarakat Baba dan Nyonya yang terkenal di Melaka ... Suka sangat tgk org pakai Kebaya Nyonya ... cantik sgt !! Hmm org len leh la pakai ... bdn cutting mcm Ziana Zain ! Kalo CY pakai ... ? uishh x yah bayangkan la ... terkoyak kot kain !! haha 
Tapi xpe ... 2011 ni la kan , CY dh berazam nak pakai Kebaya Nyonya utk besday ... Mmg nampak mcm angan2 Mat Jenin .. Tapi berbekalkan keazaman CY , CY rasa mampu nak merealisasikan impian itu ... ewahhh dh mcm hos Impian Anggun la plak .. wakakkaaka .. 

OK .. cemana la gamaknya leh tercetusnya angan2 CY ni ek nk mgenakan sepasang Kebaya Nyonya Biru ? Sape dapat teka CY banjer Aiskrim Magnum ! Lalalala ... OK ! Masa dh tamat ... Pemenang sila proceed ke Kaunter Z .. haha
Cite dia ceni , (terpulang la korg nk baca ke x nk .. tp CY nk cite gak .. kalo x cite nnt x de link la plak post neh) .. kan skrg ni CY ngah diet .. so target nk trnkan sebanyak 25 kg ... byk kan ? Mampu ke mampus CY ni nnt ... hahaa .. tp xpe CY dh nekad ! So maybe utk membuatkan CY bersemangat nak meneruskan diet ni sampai berjaya , K.Anne dh janji akan belikan CY sepasang Kebaya Nyonya ... siap suh pilih sendri kaler ! Oh yeah .. Nak kaler BIRU ! Tetiba CY suka la plak kaler BIRU .. bosan la ngan kaler hijau ... lgpn de org ckp CY cantik kai kaler BIRU .. ye ke ? NTAH la ... 
Tapi itu telah membuatkan nafsu serakah CY makin membuak2 utk menguruskan badan ! Uish nafsu serakah ? menakutkan tul ayat CY neh !! muahahaha maaf le ye ... tatabahasa CY x byk sgt ... :D

OK .. yg pasal 11.11.11 tu plak ... Abg Z cabar CY suh turunkan berat sampai target 25 kg CY by 11.11.11 dan dia akan bg CY sumting .. bila CY tanya apakah sumting tu x btau la plak ... tetiba Abg Z jd mcm CT la plak ... "Biarlah Rahsia.." ... adoiii ce btau pe yg CY akan dapat utk menaikkan lg semangat CY .. CY mmg suka surprise2 neh .. tp la kan lama benar nak tgu weh .. wahahaha .. sik sabar jak ku eyh nek tok .. (pahal ku klaka swk tok ? penangan nangga drama Ratu Kumang rah TV2 .. cdaknya klaka swk .. ! teringat miak swk sorg ya adeh ...) 


Haa ... nampak pic tu kan ? Kebaya Nyonya Biru .. Cantiknya ! InsyaAllah dengan izin Allah dan semangat yg kuat , CY akan berjaya memakai baju centu ! Chaiyok2 !!! Alamak terlupa la plak utk kenduri kawin K.Tini bulan Mac nnt , CY nk kne tempah kebaya ! Maklum la nk karok nnt ! wakaakkaakakaka berangan la ye CY oiii ... 


Kawan2 sume doakan CY tabah menghadapi cabaran ni ye ! Nanti de masa CY akan update psl diet CY ... CY teringin nk jd contoh utk kawan2 ... kalo CY leh kurus (kne kurus dulu la) , org len pn leh kan ? Amin ... 


Semoga hari ni lebih baik dari semalam ... semoga kekuatan dan keimanan semakin menebal ... renung2kan dan selamat beramal ! ewahhh ... Wassalam ...


p/s : Tolong CY leh x ? Korang mesti de nampak kt atas sblh kanan blog ni , de satu icon (Ads by nuffnang) ... tlg la CY ye ... tlg click kt iklan tu ... budi baik dan jasa anda2 semua hanya Allah yg dpt balas ... satu bentuk amal jariah gak tu .. thanks buddies !


Shinosuke : :) Thanks sbb x lupa saya ye ... Saya janji akan selalu ada utk awak ... Live your life well , OK ? Syg awk ! 

Monday, January 17, 2011

Because You Loved Me ...

Assalammualaikum .. 

I was browsing through the you tube ... searching for a song to listen to while doing my work ... 
Stumbled upon the song that never fail to make me cry ... and today while listening to it ... I cried ... there's so much that I can relate it to ... it is Because You Loved Me by Celine Dion ... a very inspiring song ... thought of him when I listened to this song as its his favorite as well ... hope he's doing fine this moment ... he will ... I am sure on that ...

Thanks for everything ... Live your life well ... You'll always be my CY's BFF ... forever ... chiseled in this heart ... :) TC dear !

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby
You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You were always there for me
The tender wind that carried me
A light in the dark shining your love into my life
You've been my inspiration
Through the lies you were the truth
My world is a better place because of you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me


Sunday, January 16, 2011

Update : AJAIB tapi BENAR ...

Assalammualaikum ...

OK ... hari ini dalam sejarah (16 Jan 2011) ... macam tak caye la ! Sesuatu yang ajaib telah melanda diriku ini .... (buruk benar BM C.Yana neh ... sbb tu lg selesa post lam BI .. tp xpe arini malas nk pk vocab yg gempak2 sbb tu post lam BM ... wakakaka CY senget !!!!) 

OK ... sebelum CY cite ngan lebih lanjut ...di sini CY nak mengucapkan jutaan Tahniah pd staff CY yg tersayang iaitu Cik Ainan Ghazali atas pertunangan beliau pada hari yg indah ini !! Semoga pertunangan itu akan membawa ke gerbang perkahwinan hendaknya !! Semoga berbahagia ... tamo cuti lelama ye ... nanti keje x siap la plak ... ! Congrats dear !!

OK .. mesti sume tertanya2 apakah perkara yg tersangat ajaib yg telah berlaku pd pagi yg hening itu ... Hohoho ... citenya lebih kurang ceni la ....
Seperti kebiasaan la kan, weekend mmg la CY tak akan pernah tinggal utk menyemakkan diri kat Taman Pudu Ulu untuk aktiviti riadah yg bese CY lakukan (jogging + brisk walking + cuci mata + lompat bintang + mcm2 lg la ) ... apsal CY suka p sana ? sbb kat sana x bape nak ramai org sgt ... CY kan pemalu yg amat so x reti la nk p tempat yang ramai2 org neh ! Macam bese la kan, CY mmg lg suka p sorg2 sbb kkdg kalo ajak org ssh la ... sbb pe ? sbb nanti manyak sgt alasan n urusan yg dorg nk wat ... so memandangkan CY yg nk kuruskan bdn , so apsal nk melibatkan insan n manusia lain kn ? Lagipun kalo CY p sorg2 kalo de org yg nk ngorat , xde la dia nmpk kwn2 CY yg cun tu dulu kn ? Kalo dia nampak dorg dulu, sah2 x kan nampak CY yg x cun neh ! (yg ni mmg sgt2 poyo n perasan ayatnya ! senget ye CY neh !) 
OK .. lepas CY abes jogging + brisk walking and before CY wat lompat bintang , CY akan make sure CY guna satu apparatus exercise yg de kt sana , yg kekononnya la leh slimkn waist line ... so masa ngah best2 wat mende tu ... dtg la sorg makcik ni nk guna mende tu ... so CY yg ngah duk leka wat mende tu , sambil dgr stock lagu2 sadis lam hp BB cap ayam CY tu wat x nmpk jek la makcik tu ... pastu pas dh abes guna mende tu , sblm CY nk blah nk p cari spot nak wat lompat bintang n yg lain2 , makcik tu tegur CY ... eh eh makcik neh apsal neh (getus CY lam ht .. dh la ngah bpeluh2 neh .. kalo nk wat menantu pn tgu la CY mandi wangi2 n mekap cantik2 dulu ... wakakkakaa) ... 
 
Mukadimmah yg makcik HOT tu bg mmg la sgt2 cliche ye ... dialog adalah spt berikut ... sila baca dgn teliti dan penuh emosi dan kejelesan ye ... 

Makcik Hot : Adik ni stay mana ? 
CY : Yana duk Ampang ... Taman Cahaya Indah ... auntie ? 
Makcik Hot : Auntie stay dekat2 sini jek ...  selalu dtg sini ke ? 
CY : A'ah ... mmg suka brisk walk kt sini ... convenient n dekat ngan umah ... auntie ? 
Makcik Hot : Selalu la jugak ... wah cantik ye kulit ... selalu p spa ye ? (siap duk belek2 tgn CY)
CY : Ek? Spa ? Ish tade la auntie ... bese2 jek ... tapi mmg every weekend if possible , Yana akan wat facial and lulur sendri kt umah ...
Makcik Hot : Patut la kulit cantik ... dh la putih ... (lam hati CY : Putih ke aku ni makcik oiiiii ?!!)
CY : Eh ... xde la makcik .. bese jek ... nk g spa hari2 x mampu la yana .. so kne la blaja wat sendri kt umah ... :)
Makcik Hot : Pastu makan jamu kan ? 
CY : Eh .. cemana auntie tau ni ? Mmg yana mkn jamu pun ... sbb mmg ngah diet n dlm proses nk fit kan bdn neh.
Makcik Hot : Auntie tau la ... tgk pn tau ... (pelik la makcik ni ... de ilmu kah ? wakaka ... dh sama ngan K.Anne dh neh ... menakutkan la !!)
CY : Hehe hebat la auntie ni .. auntie pn cantek ! HOT .. umur bape ye ?
Makcik Hot : dh 60 + dh ... (fuhhh umur dh 60+ tp bdn mantap !! adehhh seksa kot rsnya nk jd HOT mcm auntie neh at tat age .. hohoho)
CY : WOW !!! cemana auntie jaga bdn ek ? nk kne berguru neh !! (hebat tul la makcik neh !! ternganga jap mulut CY)
Makcik Hot : Mcm yana la ... mkn jamu ... OK la ... dh lambat la ... nak balik dulu ... p pasar ... yana jaga diri ye ... jgn stop mkn jamu ye ... nnt kulit yana lg cantik ... awak dh mmg sedia cantik nnt lg cantik ... (mak aihhhh kembang kuncup jap idung CY dgr auntie tu ckp centu ... cantik ke ? adehhh kalo la CY cantik kan , lama dh de bf ... ni la ni mana de org nk .. sob sob sob ... mana nk cari kedai jual BF ek ? BF ensem + baik + soleh + understanding mcm Shinosuke 1 !! haha mcm order big mac kt mcD la plak .. huhu)
CY : Auntie pn sama ye ... take care !! thanks ! :) 

Amacam ? Pelik dan ajaib kan ? Mama n abah CY pn x penah tegur kulit cantik ... pdhal hari2 duk tgk CY wat facial sume tu ... hohoho ...
Terasa sgt2 teruja la bila de org tegur centu ... org yg x dikenali lak tu ... mcm jatuh dr langit la plak ... ternyata la kan x sia2 usaha CY nk jaga kulit ni ... ingat senang ? perlukan komitmen yg tinggi tau x ? time nk lulur tu lg la sadis ... 1 jam lam bathroom ... pastu nk wat facial steaming lg ... pastu kai masker yg CY wat sendri lg ... tapi mmg btl2 x sangka la de org tegur centu ... tersenyum lebar kot CY ms tu kekeke ... x sabar2 rasanya nk dpt berat dan ukuran bdn yg CY idamkan tu ... nk kne usaha lebih lg ... x mampu CY nk sabotaj diri sendri ... CY kne buktikan pd 'dia' yg CY pn leh dpt 6 pack mcm 'dia' ... eh eh salah salah !! bkn 6 pack la ... kne buktikan yg CY leh fit mcm yg dia cadangkan dulu tu ! nak tau x ? pas mkn Jamu Mak Dara ni , bdn x rasa lesu ... pastu x cepat penat !! dalaman bkn rs hebat ! ewahhhh mcm duta produk la plak ... ngeh ! skrg ni CY rs lebih bersungguh2 sbb de ramai gak la yg tegur CY dh susut skit ... sikit pn xpe la kan ? dr x susut lgsg ... pastu baju kurung CY dh mcm baju kurung org lain la plak ... besar gedabak ! x sangka dulu CY sebesar itu (ceh !! ayat mcm dh trn 25 kg jek waaakkakkaka) .. 
Baru2 ni CY de terbaca lam paper pe ntah psl Jennifer Hudson .. kenal x ? ala ... yg penah masuk American Idol dulu tu ... dulu dia ni saiz 16 tau ... besar tu ... lebih kurang saiz CY ni la ... gem btl kami ni kan ?! muahaha ... tp pas dia ikut Weight Watchers Diet Program , skrg ni saiz dia ialah 4 ... bayangkan la kan , kalo dia leh turunkan berat n saiz bdn sampai centu ... nape CY x leh kn ? Inspired gak sbnrnya bc psl dia tu ! Cemana CY diinspirasikan oleh blog Saya Nak Kurus tu la .. :)

OK lah .. dh penat la bebel ... esok2 la sambung balik ngan update yg lain ek ? Haa ... sblm tu CY nk ucapkan thanks pd sume pembaca blog CY neh ... thanks a lot !! rajin2kn lah jari jemari anda click kt iklan nuffnang kt atas tu ek !! mekasih ! CY syg korang !

Shinosuke : Saya pun rindu awak juga ... Thanks sbb awak x lupakan saya ... We're even OK ? BFF sampai bebila OK ? TC dear ... ! 

Friday, January 14, 2011

Cinta ini umpama ....

Assalammualaikum ... 

Sebenarnya C.Yana suka sangat baca notes kawan² kat FB ... Kekadang bila terasa nak share ilmu ngan kawan², C.Yana akan share kat blog ni ... 

Kali ni C.Yana nak share notes seorang sahabat kat FB - Lina Salleh ... Thanks dear !
di petik dari page WANITA NAMAMU TERATAS...

Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas. Bila bas tu datang, awak nengok bas tu dan awak kata pada diri awak,”Eee… penuhnya… tak de tempat duduk.” Jadik, awak katakan pada diri awak, “Saya akan tunggu bas yg lain.” Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain. Kemudian, datang pulak bas yg kedua. Awak nengok bas tu dan awak akan cakap, “Eee… bas ni buruk sgt… mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan.” Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata, “Emmm… . tak de air-cond… cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain.” Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna. Dan kemudian barulah awak sedar bahawa… awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak. Walaupun yg datang tu adalah bas yang ber aircond, adakah awak dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak? Jadik, (terutamanya golongan perempuan)lelaki pun samalah mengingini apa yg awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan? Sekiranya awak dapati “bas” itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu. Tapi… saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti- nanti kan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak! Hahahaha… . Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN!

Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri. Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu… semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!


Thursday, January 13, 2011

Update : What Should I Do ? (OST He's Beautiful - Korean series at 8TV)

Assalammualaikum ...

Lately, I am so moved by the Korean series at 8TV ... He's Beautiful ... Go Mi Nyu's pain is close to mine ... So close that couldn't find any gap ... :( It is not easy to endure such pain ... 
I love the songs in the series ... Even though I couldn't sing it that well because of the language barrier ... But the emotions portrayed touched my heart ... at last, I end up downloading the mp3 and understanding the words ... 
Last night was the finale of the series ... Happy ending ... I wish I'll have happy ending as well ... Just like Go Mi Nyu, who're able to see her 'star' every single moment of her life ... I miss my 'shing shing' ... 

Just want to share the song by Park Da Ye entitled What Should I Do ? ... The English translation ... :( 

What Should I Do ? 

When I let you go one step further, my eyes overflow with tears
When you walk away one step further, more tears are falling
As you move away to a place where I can’t reach you, even if I reach out my hand
I can’t catch you, I can only cry
What should I do? What should I do? You’re leaving
What should I do? What should I do? You’re leaving me
I love you, I love you, I cry out to you
But you can’t hear me, because I am only shouting in my heart
All day long I try to forget you, but I think of you again
All day long I try to say goodbye, but I think of you
Although you went to a place where I can’t hold you, even if my hand reaches out for you
I can’t find you, I can only cry
What should I do? What should I do? I can only see you
What should I do? What should I do? I love you only
I am sorry, I am sorry, can you hear me?
Please come back to me, if it’s not you, I can’t go on
What should I do? What should I do? I only have you
What should I do? What should I do? You’re leaving
What should I do? What should I do? You’re leaving me alone
I love you, I love you, I cry out to you
But you can’t hear me because I am only shouting in my heart


Even I am asking myself this very moment, "What should I do?" .... I miss him so much since I just can't hate him .... :((




Saturday, January 8, 2011

Update : Changes for good ....

Assalammualaikum. 

Time flies at a speed of light isn't it?  As far as I can remember, I started my Atkins Diet right after Aidilfitri 2010 in Sept 2010. Can't remember the exact date! So far I've lost 9 kg. It may not be that obvious to some people who're always with me, but I can feel the difference. It is not easy starting this diet regime, but I am pretty tough, I guess, as I manage to escape the 'guilty pleasure' box! Looking at other people enjoying their meal is not a problem to me, as I don't feel tempted at all. Probably my determination towards realizing this long term goal is as high as the Everest. Those days, when its CNY, one meal that I sought after was McD Prosperity Burger & Twister Fries, dying to have that then. But now, even I wonder why I craved for that dish that much! Now, I am like a filled box, no matter what you do  trying to fill it up, it won't work, because I am through and so prepared to battle with the temptations war. Sounds scary, isn't it? But that's the fact that I had to encounter. It is an extreme challenge to me, personally. 

Being fat has never been a factor that would pinned me down. Those days, even though I am a plus size lady, I am proud of myself, as I have what it takes to make people look at me and not my figure. The confidence makes people look beyond my skin. As what people said, beauty is skin deep. 
Why I chose to slim down and keep an eye on my diet now? 
To stay healthy. Since my mom is diabetic, there's a very high probability that me or my other siblings could get that hereditary illness. I am so afraid so that. I would never want to spend my life, having to take medicine every single day just to stay alive and kicking. 

I love the fact that I am so persistent over this diet. I even love the fact that every weekend or my day off from work, I would go to the park for brisk walking and jogging. I would rather sleep and watch TV those days than having such activities! I am so thankful that finally I decided to live healthily. 


 Sept 2010 : Office's Aidilfitri Open House.


 Sept 2010 : Aidilfitri 2010 .


Dec 2010 : Liya's Reception. (Post Atkins Diet - 3 months)


 Jan 2011 : At Hospital Ampang. 

Shinosuke : Thanks for the inspirations. :) Take Care.