There was an error in this gadget

Tuesday, April 19, 2011

Ilmu utk dikongsi : Andai Kau Tahu .. ~

assalammualaikum ..

sekadar berkongsi nota dr FB yg mencuit hati CY .. moh le bersama kita renungkannya .. terutama utk kaum Adam .. ketahuilah bahawa kaum Hawa memang begini .. ~


Andai lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.
Andai lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu. 
Andai lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.
Andain lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih menganggap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.
Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.
Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

Andainya dia paham .. :( 

Friday, April 15, 2011

Update : Bila org lain yg demam filem Nur Kasih .. ~

assalammualaikum .. 

hmm .. ni la bahananya bila suka sangat nengok video yg kengkawan share lam FB .. adoiiii bkn nk wat keje ... mmg la rosak dibuatnya ... nak tau ngape CY ckp centu ? OK .. de la sorg kwn CY ni , si Krykin ni suka sgt ngan cite Nur Kasih , so sbb suka bebenor la dia nya nk share video dr movie tu yg bakal keluar 19 Mei ni .. uish , CY ni bukan la peminat fanatik slot Nur Kasih yg penah menggemparkan M'sia dulu tu .. uish bapak ramai org yg bpusu2 balik awal sampai x OT sbb nk nengok cite Nur Kasih kt TV3 dulu .. pencetus fenomena katanya .. betul la kan ? mana x nya .. sume org nk jadi mcm watak Tiz Zaqyah tu .. apa ke nama wataknya , CY lupa la plok .. ni kalo tanya si Krykin , confirm tau ! hehe .. 

haihh .. ptg td ms ngah khusyuk dan penuh nafsu wat a/c satu law firm ni , CY jenguk la sat FB kan .. mana aci duk ngadap working paper files n UBS dan mengabaikan FB ! kecik hati FB tu nnt .. wakaka .. kuar la kat news feed si Krykin ni duk share link youtube utk OST filem Nur Kasih ... yg CY ni lak , dh bosan2 duk dgr lagu kat era.fm tu , CY pn mgedik duk click play kt video tu ... mak aihhhhhhhhhhh ! sedap  la plak lagu tu ! layan seh .. jiwangs la plaks tetiba .. terus tingat encik Prime .. haihhh , walaupn hakikatnya Prime x ingat ngan CY .. xpe la kan .. CY redha jek .. sampai ada la dekat 10 kali duk ulang lagu tu .. haihhh .. sian ngan staff2 CY tu .. seyesly mmg lagu ni best ... Bertemu Cinta by Mila Jirin ... la ni , ms ngah duk mgodek entry kali ni , de la dkt 20 kali ulang lagu tu .. berhantu seh .. yg plg best ialah bait2 kata lam lagu tu .. puitis btl .. syabas utk Hafiz Hamidun .. mmg best .. sesuai btl ngan filem tu .. haihhh ni sume Krykin nyer pasal ! nampak gayanya CY kne ajak Rina p tgk movie ni .. bkn ajak , tp paksa ! sbb Rina jarang nk tgk filem Melayu .. sama la ngan CY ... pasni nak cari mp3 lagu ni .. hehe .. pastu mcm bese sblm tido mesti nak ulang lagu yg sama dekat 100 kali baru la leh tido .. wahahahaha .. tu la tabiat CY , sib bek la adik CY tu jenis tido mati .. kalo x mau CY kne tekup ngan bantal sbb memekak memalam buta .. hehehee .. kat bawah ni CY share kan video nya dari youtube .. korang tgk le sampai lebam .. CY leh jamin korang pun akan jatuh hati ngan lagu ni .. :) 

OK la .. CY nk p mgedik depan TV nak siap2 tgk Maharaja Lawak .. best3 .. sgt2 memerlukan gelak ketawa ni sbb dh terlalu byk airmata kat opis arini .. CY gak yg nangis .. adoiii .. tetiba rasa nk resign la plak .. rasa nk jadi rakyat jelata yg bese2 jek .. ssh la jd manager ni .. xpe la CY , pasni jgn percaya kat sesapa lg .. pasni jgn terlalu rapat ngan staff & pasni maintain professional gap btw staff & mgr .. nampak gayanya pasni CY akan lebih kurang berkata2 .. sbb setiap butir kata2 yg CY luahkan sering mencetuskan salah paham .. jd utk itu , CY akan menjalani silent treatment yg ternyata berkesan .. 

Semoga hari2 insan2 kesayangan CY semua nya akan menjadi seindah pawana & secerah mentari !
Wassalam .. ;) 




Bertemu Cinta (Mila Jirin)


tiada siapa menyangka 
benci , derita jadi bahagia 
harapan tinggi , jauh tak terduga 
jarak cinta cuma di depan mata 


bertemu cinta kita akhirnya 
setelah tangis tanpa suara 
bertemu cinta bagai cahaya
menyuluh hati menjadi kasih sejati 


kita bagai ombak di lautan 
terhempas pedih badai dugaan 


bertemu cinta kita akhirnya 
setelah tangis tanpa suara 
bertemu cinta bagai cahaya 
menyuluh hati menjadi kasih sejati 


antara kasihmu dan kasihku
tiada rahsia pemisah kata


bertemu cinta di ambang syurga
mengutus doa biar menjadi anugerah
bertemu cinta indah sempurna
sedetik tidak hilang, rapuh dan percaya 

Wednesday, April 6, 2011

Sharing is Caring : How to LOSE 5 kgs in 5 WEEKS !! ~

Assalammualaikum .. 

Wah (tanda seruan) .. memandangkan CY mmg la senget sket bab² nak menguruskan badan yg temok ni , CY nak share 1 laman sesawang yg mmg terbaek .. terbaek utk org² temok mcm CY ni .. so marilah kita melayari nya bersama² ok ! CY x sabar nak beli e-book ni ! x sabar ni .. seyesly .. encik Prime pun suka CY turun lg ! wah .. x sabar ni ! sumpah x sabar . ngeeeeeeeeee <3 <3 <3 ~ 



Saturday, April 2, 2011

Update : Minggu yg agak AMAN ... ~

Assalammualaikum .. 

Hmm .. apa nk update ni ek ? tetiba x tau apa nk sembang lak lam blog / diari CY ni .. parah ni ! selalunya , melambak2 idea , mencurah2 mcm air terjun .. ewahhhhhhhh .. ~ 

Actually CY baru balik dari Konvoi Kenduri Kahwin abg pd Izzat CRS .. best3 .. hehe setelah sekian lama x bwk Mr. 3B join konvoi .. asyik carpool naik SagaBee Hazrul jek .. hehe .. mcm CY xde kete la plak kan ? So , td decide nak drive sendiri .. mcm x best la plak kan , asyik menyusahkan org jek nak kena amek2 ... so , better drive ! walaupun hakikatnya , ia akan merenyukkan baju kurungku yg cantek itu .. hehe perasan kan ? ala , kalo korang nak tau , baju tu baju kurung lama (ms part 8 dulu kt UiTM , ms degree) .. masa kai baju tu dulu , agak ketat la .. ye la , maklum la .. masa tu mcm x heran kot ngan bdn yg kembang ni ! but skrg ni , naik 500g pun nk kecoh 1 kampung ! makan sikit pun nk kecoh 1 FB , mmg x leh blah .. poyo betul CY ni ! bak kata staff CY la ..

Haaa .. bercakap pasal staff la kan .. last Friday (1/4/11) CY pat staff baru ! Amira nama diberi .. nampak mcm agak laid back ... x segedik si Ainan ngan 2 trainees yg CY syg tu .. hehehe .. tp baru 1st day kan , mana la tau pasni leh sama gila ngan CY ! ye la .. kkdg CY ni masuk air sket pale otak ... hehehehehe ... ye la , hidup ni kalo straight jek xde bengkok2 sket , x best la ... mcm 'dull' jek ... x berseri la plak rasanya .. eh , tapi bengkok2 CY , masih de lurusnya lagi ... Tapi bak kata omputih la kan , first impression counts ... mmg betul pun ... ! CY mmg mengamalkan konsep 'pandangan pertama' ni .. sbb ia akan menentukan bagaimana pergaulan CY ngan si polan pd masa2 akan datang ... penting bab ni ! :) 

Haa .. sambil2 CY duk type entry ni , CY ngah dgr playlist yg CY pilih lam a/c youtube CY ! perghhhhhhhhhh layan tul la lagu2 lama ni sume ... yg paling CY suka sgt >> Menaruh Harapan , Zaiton Sameon .... kalo p karok , x yah ckp la kan .. lagu ni mmg la de lam playlist tu .. x kan penah tinggal ! hehe ... bab nk tarikkkkkkkkkkk tu mmg sepenuh perasaan ... sbb CY pun menaruh harapan la ni , menaruh harapan semoga hidup CY seindah lukisan yg CY bayangkan ... tolong doakan utk CY ye ? amin ... ~


Wah ! AF kembali lagi ! kali ni sape ek yg CY nk gilakan ?? Haaaa ... kali ni CY minat ngan Amir AF9 ... actually Amir ni mcm nama ex boy CY dulu .. tp tu bukanlah sbb utama CY minat ngan bdk ni ! CY minat sbb Amir ni miak swk ! hehe .. jgn tanya nape CY minat miak swk ye ... xde jwpn utk itu ! hehe .. satu lg , kan dulu CY gila ngan Daus kan ? haaaaaaaaa , actually Amir ni satu band ngan si Daus !! apa ntah nama band tu ... CY lupa la plak ... mengong plak rs , kata peminat , tp mala jak lupak pa nama band ya .. (CY dh start dh klaka swk .. haha!) ... haaa , CY nk showoff ni ! Caller ringtone CY = single terbaru Daus >> Akhir Waktu ! So , kalo kwn2 CY call CY and CY tergedik2 lambat noo nk angkat call , korang paham2 jek la ek ... sumenya sbb CY nk korang dgr betapa bestnya lagu itu ! hahaahaha ... sape berani ckp lagu tu x best , sedialah utk putus kawan .. wakaka .. eh yg ni CY tipu ok ... gilak owh maok putus kwn sbb ya ! OK , CY doakan semoga Amir dapat memberikan yg terbaik lam setiap persembahan dia saban minggu ! Semoga Amir akan sampai final ! Percayalah , CY akan ttp menyokong Amir ! Sbb Amir kawan Daus + berbakat .. chaiyok2 Amir !!


OK .. CY suka sangat la ngan pic ni ! x tau nape ! maybe sbb CY nampak kurus kot .. hahahahaha ... ILUSI OPTIK kan ? ngeheheheehe .. actually , hajat di hati nak jadikan pic ni sbg profle pic CY kt FB .. tapi baru jek beberapa minit tukar profile pic , seorang Abg yg CY hormati la ... tegur CY .. bertanya nape CY tukar kai pic yang ni ... erk , terpelik la jap kan apsal lak ngan pic ni ... CY pun tanya la nape ngan pic tu , nmpk gemuk ke ? nmpk kurus ke ? nmpk pelik ke ? ... tp dia jwb sbb nampak lengan CY ... erk , actually CY terkedu jap la bila tau alasan dia ... anyway , CY tukar ke profile pic len pas kne tegur ... maybe salah CY kan , sepatutnya kai inner kot ngan baju tu ... sbb lengan nya pendek ! anyway thanks to Abg Wan sbb tegur CY ye .. teguran itu sgt2 CY hargai ... walaupun masih x paham alasan nya tu ... hehe .. ;) tp kalo korg nk tau , de kwn CY ckp CY cun kai baju kurung ms kenduri K.Tini tu ... wahahahahaha kembang kuncup jap hidung CY la ! bangga seh .. wakaka siap tanya , bila nk deting ? wakakaakaka berangan ! xpe nnt kita p karok mcm aritu ek ipin syg ? hahaha ~


Wah .. minggu ni mmg amatlah AMAN CY rasakan ... nk tau sbb pe ? sbb big boss CY g oversea ! best3 .. tp yg x best bila gaji akan pat bila dia balik ... jenuh nk menunggu .. hohoho .. 
Baru la kekonon nk ingat betapa amannya whole week ni , tetiba de lak sorg minah ni post kat wall CY pepagi buta , tanya CY x g putrajaya ke ? erk .. pe cite ni ... CY x paham la .. setahu CY la kan , CY xde kne mgena pun ngan meeting Marshal PROSBOC yg berlangsung kt KBS smlm ... ! bukannya CY nak jd Marshal pun .. minah tu plak , leh lak minah sama yg bikin CY ngan si Senget panas hati baca komen2 kat pic g Paroi tu dulu ... adoiii ... pelik la kan ... tetiba post kt wall CY , pdhal CY x kenal pun ngan dia tu .. sape dia ek ?? x penah jumpa pun ! ish .. tlg la ek , CY ngan Senget xde kne mengena , jgn nk cuba nk wat isu bodo lak ye .. x kenal ngan CY , x yah nak post2 sgt la kt wall tu ek .. sbb awak tu la yg sbbkn salah paham ni sume ! menciks tul la ... x phm tul la motif dia tny centu .. ! Ya Allah , tlg la lindungi CY dari segala fitnah dunia ni ... Amin ~

Ish .. tgk la ... kekonon xde idea la kan ? tapi ... leh tahan gak panjang CY bebel kan ? ngee .. OK la sahabat2 yg sgt2 CY sayangi , CY nk ampai kain sat ek ... pastu p geledah dapur tgk pe yg ada ... td kat kenduri kawen x mkn pun .. mana de makanan yg leh CY mkn .. hehe .. so amek berkat , minum jek .. jadi la kan ? :) Semoga hari2 anda semua seindah suria + berkerdip seperti bintang2 !! Jaga diri OK ? Thanks sudi singgah kat blog CY ni .. MUahhhhh .. XOXO ~ 
Wassalam .. 

"Hidup terlalu singkat. Hidup hanya sekali. Yang pergi tak kan kembali. Yang hilang, mungkin tumbuh lagi... Tetapi tidak semua perkara akan tumbuh semula. Apakah ibu-bapa yang 'hilang' akan berganti? Apakah anak, isteri, suami yang 'pergi'... akan pulang semula? Jadi, hargailah semuanya selama segalanya masih ada. Pulanglah ke rumah dengan ceria, tebarkan salam, lebarkan senyuman. Mungkin esok, anda tidak 'pulang' atau tidak ada lagi sidia yang setia menunggu di sebalik pintu. Mungkin anda 'pergi' atau dia yang 'pergi'. Hargailah nyawa dan kehidupan dengan sayang dan cinta. Kita tidak akan bahagia, selagi orang di sisi kita tidak bahagia!" - Bahagia itu apabila membahagiakan , Pahrol