There was an error in this gadget

Saturday, February 26, 2011

Bila nk berDUET ?

Assalammualaikum .. 

Ha ! Hari ni CY nk sambung balik kerakusan menyelak page2 website iluvislam tu .. kali ni terjumpa la plak ngan satu artikel yg best gak .. best sbb pe ? sbb related ngan hidup CY .. Artikel tu bertajuk "Kenapa Aku Masih SOLO ?" , maunya x sesuai ngan CY ni , kan CY ni single , very available and ready to mingle (so pda sesape yg de status yg sama , sila proceed ke kaunter Z utk amek borang ye .. hahhahahaha) .. 
OK .. actually la kan , lately ni , de jek org yg tanya , "ye ke CY ni xde BF?" , "cemana lak leh xde BF lak ni ?" .. buhsannya dengar soklan tu .. sbb jwpn tiap kali sama jek .. "ye .. mmg CY xde BF , dulu ada .. tp sume dh jd EX .." (jwb sambil tersenyum kelat ..) hahahaaha ... tu la jwpn kalo kwn2 tanya ngan CY soklan cepucemas tu .. ! jwpn stendet lom modified ! ~ 
OK .. sape ckp SOLO / SINGLE ni x best ? Best woo .. sbb pe ? sbb x yah nk pening2 pale + sakit hati memanjang nengok gelagat kapel kite .. lg 1 , CY x yah la nk kne repot memana nk g .. nk kuar ngan sape .. sbb xde org nk sibuk2 tny .. mmg sesuai sgtlah ngan CY yg ngejoin club kete ni .. al maklumla byk xtvt kan , sume CY ala2 nk join + mgedikkn diri , so x yah ssh nk kne pk pe ayat cantek baek punya nk bgtau kt bf tu .. hoho zaman itu dh blalu dh .. hohoho .. setahun sudah berlalu .. hmm , bila xde bf , CY x yah la sakit hati menjeleskan diri kalo de cim2 nk himpit bf CY tu ! kalo x asek nk jeles jek .. nyampah pn de gak .. waakakaaka .. 
Haihh .. dlm best2 tu , dlm layan2 tu .. kkdg terdetik gak .. kkdg la .. bila terpikir akan hidup CY ni .. hmm sbb rasanya sumenya Alhamdulillah cukup dh semua aspek .. hanya tinggal yg itu jek .. kot .. sbb pe kot ? sbb x pasti ! Soal tu mmg x pasti kan , yg pasti janji Allah , "wanita baik , utk lelaki yg baik , dan sebaliknya .." .. de gak org ckp CY ni terlalu memilih .. hmm , kalo x pilih mksdnya leh la kawin ngan sesape jek ek .. ? uish .. nnt kalo hidup ssh pas kawin , sape yg menanggungnya ? CY gak kan ? CY bkn memilih , tp agaknya pilihan2 yg ada , hmm .. agaknya pd CY , bkn spt yg diharapkan CY .. bkn kerna expectation yg terlalu tinggi , tetapi perkara remeh temeh yg selalunya mjadi tumpuan CY dlm menilai insan bernama lelaki .. ssh kn ? sape ckp senang .. yg senang hanyalah meletakkn diri pd takdir Allah .. kerna semuanya adalah ketentuanNya .. Dia yg tahu semuanya .. segala sesuatu .. sbb HATI ni kan RAHSIA ALLAH .. :) 
Jom kita sama2 baca pendapat penulis artikel yg menarik ni ... 

"Kenapa Aku Masih Solo?"

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. 
Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.


Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Tips: Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. 
Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. 

Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. 

Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan.
Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.
Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.

Tips: Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.
Demikian juga perkahwinan.

Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kealam berumahtangga.

Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah?

Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?


Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu.
Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu.

Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.


Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat.

Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya.


Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.

Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.
Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi.

Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.

Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.

Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.

Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.



Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.

Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.

Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.


Indahkan kata2 hikmah dr artikel ni ? Membuatkan tenang hati CY membacanya .. membuatkan kerisauan  yg x penah padam memikirkan hakikat & rahsia Jodoh itu bagai hilang dihembus angin .. membuatkan CY merasa redha atas segala dugaan yg penah singgah di dlm hidup ini .. membuatkan CY terasa sekelumit dendam yg penah ada dlm ht ini , terbang melayang , bagaikan layang2 yg terputus talinya , yg mungkin hilang buat selama2nya .. 

OK la .. CY nk sambung baca forum cite2 antu yg seorg teman bg td .. mcm best jek baca cite antu kn petang2 ni .. layan .. hoho .. 
p/s : x sabarnya nak ikut Konvoi Jelajah Hari Belia ngan CRSians .. ! walaupn hanyalah menumpang 1069 , tp xpe la kan .. janji drpd CY busan2 duk umah xde mende nk wat , lepak ngan bbdk ni ikut event centu lg baik ! dpt kenal ramai kwn baru an an an ?! hehee .. 

~Sesungguhnya TACING itu INDAH , tapi kalo TACING lebih2 leh wat MUNTAH DARAH~

Friday, February 25, 2011

Jodoh : Mencari Yang Terlalu Sempurna .. ?

Assalammualaikum .. 

Lama rasanya CY tak update blog ni , nampak gayanya macam dah penuh dengan sawang-sawang dah ni . Agak sibuk sebenarnya , uish bunyi macam la bz benar kan ? hehe .. padahal x tau nak update psl pe .. ye la tuntutan pd keje melimpah ruah .. walaupn de jek ms nk update status kat FB .. haha .. skrg ni leh la CY memain dan meluangkan ms ngan FB , tunggu la nanti bila SUPER PEAK PERIOD menjengah di pintu a/c dept , siap la CY jd 'the hulk' kat opis tu .. ms tu nanti , haihhhh semua xtvt beronggeng dan sebagainya , mmg akan ditolak mentah2 .. kalo tolak time dh masak , tu tandanya tolak lam mulut la ! haha .. so skrg ni CRSians mmg la duk nyampah nengok muka CY ni tiap2 kali datang TT , heeee nanti bila msnya utk menjadi jaga dan bangla kat opis CY tu , haaa jgnkn nmpk btg hidung , 4545 nk lalu kt tmpt TT tu pn setahun sekali kot (yg ni nmpk sgt auta !) ..

OK .. berbalik pd tajuk entry kali ni .. JODOH .. haihhh bosan la topik ni kn ? Kalau anda2 rasa x bosan xpe la , itu tandanya korg dh gatai nk kawin .. hehe .. x pun itu tandanya korg dh de pasangan hidup .. bukan pe , CY mmg la rasa bosan bila makcik2 nyibuk nk ckp psl soal JODOH ni ngan CY .. rs mcm dh cair dh taik tinge ni (yg ni jelaslah tipu , sbb CY amatlah menitikberatkn hal2 kekemasan diri .. (bapak la skema ayat !)) .. CY ni dulu sgt2 la addicted melayari >> www.iluvislam.com ... 
Mmg best la site tu kan ? mcm2 info ada .. dr segala aspek kehidupan .. mcm Astro la .. mcm2 ada ! ~
Tp sbb dh lama x baca artikel kat sana , ari selasa lepas , CY tergerak hati la plak nk bukak website tu , selak punya selak artikel2 lam site tu , terpandanglah oleh mataku yg biru ni (yg ni tipu , kalo nk tau kaler pe , sila jumpa CY sendiri dan tenung puas2 .. tp awas .. itu zina mata namanya ! hahaha) satu artikel bertajuk "Jodoh : Mencari Yang Terlalu Sempurna." ... wah mcm menarik jek artikel tu , so CY pe lg .. ngan rakus dan penuh nafsunya , pun start la baca .. hoho ..
Tetiba .. debush debush debush !!! uish .. bagaikan dilanggar oleh sekumpulan dinosaur rsnya muka CY ni .. nk tau nape ?? sbb terasa mcm terkena bertubi2 kata2 lam artikel tu .. adoiiiiiiiiiiyaiiiii ... hehe .. 
So , CY decide nk share intipati dr artikel tu .. hmm betul la pe yg CY baca lam artikel tu , sikit pn x CY sangkal .. mungkin dlm terang tu CY x nampak pe yg de depan mata .. tp xpe la kan .. Jodoh di tangan Allah .. semuanya Dia yg aturkan .. CY hanya merancang , seandainya apa yg dirancang itu x mencapai pengakhiran yg diharapkan , CY berserah padaNya .. bukan mencari yg terlalu sempurna .. tetapi memastikan kesilapan yg penah dilakukan dulu , tak diulangi .. sesungguhnya CY manusia biasa yg bukan seindah / secantik sang bidadari dambaan jejaka2 kat luar sana , bukan manusia sesempurna Rasulullah SAW yg didambakan , kerna tiada insan di dunia ini setanding nya .. 
Cukuplah sekadar mampu menerima & melengkapkan kekurangan yg ada pd diri ini .. 
Cukuplah seandainya mampu menerima diri ini seadanya ..
Cukuplah andai mampu bersama2 belajar agar mendapat pengakhiran yg baik di akhirnya dunia ini kelak .. 
CY amat takut akan risiko bila berdepan dgn soal jodoh , mungkin kerna itu , setiap insan yg hadir , yg pd hemat CY x mampu utk menerima diri ini sepertimana yg diharapkan , ditolak sebaik yg boleh .. biarlah ms yg menentukan .. semoga diberi kekuatan utk terus kuat menghadapi segala dugaan yg dtg .. (wah .. tua dh CY thn ni .. golden yrs dh kot .. wakkakaaka ..)

Semoga , sama2 mendapat manfaat dr kata2 ini .. fikir2kan lah .. :) 


Jika kamu memancing ikan...
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu...
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja...
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya,
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga...

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU,
hendaklah kamu MENJAGA hatinya...
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja...
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu,
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh... cukuplah sekadar keperluanmu...
Apabila sekali ia retak... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula...
Akhirnya ia dibuang...

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi...
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya...
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
istimewa...
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya...
Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi,
yang kamu pasti baik untuk dirimu...
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain...
Terlalu ingin mengejar kelazatan...
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya...
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan,
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan MENYESAL...

p/s : rajin2 la bersedekah ngan click kt iklan Nuffnang tu ye .. bantu lah CY kumpul duit nk beli kasut sukan utk Mr. 3B kesayangan CY tu .. lama sgt dh kai cover rim .. hohoo .. mekasih .. eh jap .. CY nk share sket signature terbaru CY .. hehe .. 

~ Sesungguhnya TACING itu INDAH , tapi kalo TACING lebih² leh wat MUNTAH DARAH ~

Tuesday, February 15, 2011

Update : Bila CY dapat MIC !

Assalammualaikum .

Lama nya CY x update blog ni ! Dah bersawang dah .. tersangat la busy .. tapi sebenarnya pe yg CY busykan tu ntah le .. haha .. kalo ikutkan la kan , mcm2 gak xtvt CY last 2 weeks .. ye la ... dlm bosan2 cuti CNY yg bapak la lama itu .. walaupun hakikatnya CY p opis gak ari senin tu .. sbb x leh tahan dh otak ni dh tepu cuti lama sgt ! hehe ... 

Anyway , CY nk ucapkan Salam Maulidur Rasul .. Syahdu jek pagi2 hari kelahiran junjungan besar kita ni ... tu la , mcm kebiasaan nya la kan CY mmg akan p mencari konklusi kat Taman Pudu Ulu kalau cuti2 ceni .. pagi ni g ngan Ma .. kalo x paksa , x bergerak la Ma ... kesihatan x nak jaga .. mbebel jek CY ni memanjang ! haha .. 

OK .. nak cite sket pe yg CY wat last week ... mmg tersangat2 la busy CY ni last week ... mana x nya ... sabtu tu CY ngan bbdk opis p Wangsa Walk nk prektis karok ... haha ! prektis tu ! jgn memain ! ni sume bahana nk nyanyi ms kenduri kawen K.Tini la ! ye le .. kang kalo suara mcm x leh nk pegi jek .. lari balik umah plak tetamu kenduri kawen K.Tini tu kang ! wakaka .. lg 1 , CY n Ida pn x nk la memalukan diri sendri kan ... kalo org tkejar2 nk mtk sign xpe gak ... ni jgn tkejar2 nk suh stop nyanyi udah le ... wakakaa .. de yg lari x cukup tanah kang ! wahaha ... 
Tapi kan sbnrnya , jgn dipandang org pd luaran jek ... sbnrnya bbdk opis ni mmg bbakat la .. x disangka2 ... speechless CY ! wahahaa ... masing2 nyanyi x hingat ! adehhh ... yg si Fit plak duk layan lagu lama2 nyanyian kumpulan lelaki ! mmg layan la .. ewaahhhh ... siap berduet nyanyi lagu Sepi Sekuntum Mawar by Ella lg ngan CY ... bapak la tinggi lagu tu .. tp pe de hal .. ?! nama pn karok kan ? mmg utk org2 yg x pandai nyanyi ! hehe ... 
Kami pilih karok kt Song Box kt tingkat atas ... berdepan ngan bowling centre kt Wangsa Walk tu .. sesaje jek try ... sbb ms masuk lam Superstar Karaoke kt bwh tu , mcm x bukak lg jek .. pdhal ms tu dh kul 11 pg dh .. ke kami ni awal sgt ? nampak sgt sangap nk karok ek ? hahahaha ... ni sume idea CY la ! sbb CY mmg sumpah sangap nk karok ! pdhal kt umah leh jek kalo nk karok .. tp x sama beb .. selection lagu2 x banyak ! kalo kt KTV mmg terbaek la ! dangdut sume layan ! hahahahaha ... 
Ms hari kejadian tu , suspek2 utama adalah : 
Dari kiri : Fit , Ida , Kak Zai , CY & Umi . 







Haa .. ni la muka2 gadis comel yg telah mgegarkan Song Box last week ! wakakakaa .. nampak ayu kan ? tapi anda silap ! kalo x tengok kami beraksi , anda x kan tau betapa happening nya kami !! wahahaahaa 
Nak tau CY nyanyi lagu pe pd hari kejadian ? Listnya spt di bwh ... tp mcm x ingat semuanya la .. tp agak banyak gak  la .. murah jek 1 jam RM 20 utk medium / big room ... so sbb kami bapak la tamak ... walaupn hanya ber5 .. kami demand nk BIG room ... tamak kan kami ?? alasan .. ? sbb nk guling2 lam bilik tu ms nyanyi lagu dangdut nnt .. wakaakaka ... gelak2 abg kt kaunter tu ... kami mmg lawak kn abg kn ? layak x masuk Raja Lawak agak2nya ?? wakakaaka .. :p 
- Cintaku 100% , Mas Idayu 
- Menaruh Harapan , Zaiton Sameon
- Aku Bukan Untukmu , Rossa
- Biarlah Rahsia , Siti Nurhaliza 
- I Turn To You , Christina Aguilera 
- Selangit , Mas Idayu 
- Ku Pendam Sebuah Duka , Khatijah Ibrahim 
- Kau Tetap Dalam Anganku , Azie 
- Sepi Sekuntum Mawar , Ella 
- Sembilu , Ella 
- Gemilang , Jac 
Yang len x bape nk ingat la ! Ce pk cemana la x sakit tekak + xde sore ?? hahahaha .. x hingat ! tp CY kalo dh dpt MIC mmg la x ingat dunia .. nk nk kalo p ngan bbdk yg masuk air + senget + gila2 gak ! menjadi2 la CY ! hahhahaahaa ... 

Pas abes karok kami pn mbusykan diri p tgk wyg lak .. nk tau kami p tgk cite pe ? Haaa .. mesti org yg kenal rapat ngan CY xkn percaya CY akan tgk movie ni ... sila lihat bwh .. 


CY sendri x caye yg CY akan agree nk tgk cite yg K.Zai suggest ni .. wakkaka ... tp xpe la kan .. CY layan jek la .. nk argue kang ssh lak .. kang org kata CY ni langsi lak .. hoho .. bahaya ! uish dh pandai dh ckp "langsi" ... cayalah CY ! hohoho .. mana blaja ntah ! :p 
Tapi actually cite ni best gak  la .. kalo de 5 lambang pop corn tu .. CY bg 3 la .. itu dh kira OK ye .. bkn sbb CY kedek or "kedeng" bak kata si Lan CRS ... waakakaka ... tp sbb rasanya banyak lg ruang2 kosong yg leh diisikan oleh pengarah tu .. kudos pd pengarah nya ... lupa nama la plak ! tp kalo x silap mamat ni wat filem Histeria .. best3 ! CY like ... hehe ...

Hehe .. pas abes movie , masing2 muka toya ... lapa sbnrnya .. tp tamo mkn .. so kami deras la balik .. CY drive 4545 angkut depa sume .. leh plak hujan lebat .. adoii .. kt KL , bila hujan , JEM la kan .. bkn KAYA ye .. tp JEM .. penat jek CY basuh 4545 pg tu sblm p amek dorg .. tp xpe la kan .. hujan kn RAHMAT .. bkn Rahmat Mega atau Rahmat Ekamatra .. tp RAHMAT Allah S.W.T. .. hehe .. 

Sampai umah .. Ma dh jeling2 .. mana la anak aku ni p dari pagi baru skrg ni balik .. karipap nk bwk p mandi Pangsun esok x wat lg ! wakakakakaa .. hehe ..
Balik umah pas wat apa2 yg patut , CY pn start la mgentel + mgelim karipap .. utk CRSians yg CY syg sgt2 ... x sabar rasanya nk p Sunday Drive CRS ke Pangsun .. mandi sungai ! oh yeah .. !~ 
Entry yg len nnt CY cite pe jd ms p Pangsun lak ek .. ? la ni nk kne p ampai kain ... kang nak siap2 p main lyg2 ngan Ma + Mak Itam CY ! oh yeah .. CY like layang2 !! ~ 

Doakan CY sihat & selamat ye .. Amin .. CY pn selalu doakan kebaikan & kejayaan utk setiap insan yg CY kenal .. rapat atau tidak ! 

Wassalam .. Sampai bertemu .. :)

Thursday, February 10, 2011

Cintai Dia Dalam Diam .. Dari Kejauhan .. Dengan Kesederhanaan Dan Keikhlasan ..

Assalammualaikum .. 
Berkongsi nota dari FB seorang sahabat .. CY merasakan ianya sgt² menyentuh hati ini .. semoga bersama mendapat manfaat ..


Ketika cinta kini hadir tidaklah untuk Yang Maha Mengetahui saat secercah rasa tidak lagi tercipta untuk Yang Maha Pencipta izinkanlah hati bertanya untuk siapa ia muncul dengan tiba-tiba.. mungkinkah dengan redhaNYA atau hanya mengundang murkaNYA..

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH..
" Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH." (QS. Adz Dzariyat: 49)
" Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin ALLAH akan memampukan mereka dengan kurniaNYA." (QS. An Nuur: 32 )
" Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNYA ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNYA diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir." ( QS. Ar Ruum: 21 )

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah.. berdoalah.. berpuasalah..
" Wahai kaum pemuda, siapa saja diantara kamu yang sudah sanggup untuk menikah, maka menikahlah, sesungguhnya menikah itu memelihara mata, dan memelihara kemaluan, maka bila diantara kamu belum sanggup untuk menikah.. berpuasalah, kerana sesungguhnya puasa tersebut sebagai penahannya." ( Hadis )
" Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. ( QS. Al Israa': 32 )
Cukup cintai dia dalam diam..,
Bukan kerana membenci hadirnya.. tetapi menjaga kesuciannya bukan kerana menghindari dunia.. tetapi meraih syurgaNYA bukan kerana lemah untuk menghadapinya.. tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup..

Cukup cintai dia dari kejauhan..,
Kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkannya dari ujian.. kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan.. kerana mungkin sajakan membawa kelalaian hati-hati yang terjaga..

Cukup cintai dia dengan kesederhanaan..,
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan.. menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan..

Maka cintailah dia dengan keikhlasan..,
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati.. tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??


".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." ( QS. Al Baqarah: 216 )
" Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia (syurga)." (QS. An Nuur: 26 )
Cukup cintai dia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan dan keikhlasan..

Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan.. mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan..

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan.. serahkan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya.. biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya..
" Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga ." (Umar Bin Khattab ra)

~ Pilihan ALLAH itu yang TERBAIk ~

Friday, February 4, 2011

Pencarian Pilot utk 4545 ? Tolong !

Assalammualaikum ..

Klakar x title entry kali ni ? pencarian pilot .. ? uish pilot nk wat mende kan ? hahaahaha .. actually de cite baekk punya psl pilot2 ni .. haha .. OK , sblm CY nk bebel dgn lebih lanjut lg .. CY nk kasi up sket la pic projek HALAL yg CY wat smlm bersama bbdk CRS .. hakhak .. jgn ingat chinese jak beraya ! kami berdua pn beraya sakan ! wakaakakakaa mmg mengong ayat CY yg tu .. x leh blah lak rsnya ... nk delete malas lak nk tekan "backspace" tu .. hahhaha .. :p 



Ha ... ni la hasil nukilan kerja jari jemari abg Zul CRS 030 !! uish cantek x ? kalo korg ckp x cantek pn pe CY pedulik ... CY nyer kete ... CY nyer nama ... CY yg byr bln2 ... CY yg byr kekayaan abg Zul smlm .. hahahaha ... actually CY dh bsedia dh nk kne kutuk ngan kkwn yg kekonon pengkritik tetap mcm Paul Tan tu ... perasan jek dorg ni ... nk komen agak2 la sket kan ? tamo  la komen mcm dia bagus sgt ... pdhal dia nyer kete bese jek .. ops ! terlebih suda ! hhahhahaha .. ! bak kata Abg Zul la kan , inspirasi utk projek CY kali ni adalah Proton Inspira ... ce korg tgk bbtl tang bonet depan Inspira tu ... haaaa lebey kurang sama tp x serupa la kan ? ngee .. xpe janji CY suka ssgt design yg ni !! mekasih Abg Zul .. :)
Mesti CRSians pelik kan tetiba CY nk wat sume ni .. hehe actually de jek hajat .. tp de jek halangan .. kebetulan ni de rezeki , tu yg CY cecepat m'zastkan diri utk book Abg Zul .. 
Smlm ms kejadian tu , CY g skali ngan Hazrul n Syahril ... kalo si Syahril xde tatau la bila leh wat ... sbb yg tau jln ke Tmn Mas Puchong tu si Syahril jek sbb yg len2 sume balik kg .. hehe kalo x kempunan si HH nk kasi tukar itu Caliber Speaker ... nk boom boom boom la katanya ms dgr dangdut lam kete ... uishh x tahan ! layan gak bdk kecik ni dangdut ek .. i'm speechless !! tetiba nk muntah darah !! (ops la ni takut nk guna tagline ni .. kang de yg repost comment Yus SLY .. wakkaakaka siot !) 
Adeh tau x sbnrnya wat mende tu ssgt la lama n leceh ! uish no wonder la kt Toms Stickers tu dorg charge high ! ketelitian n konsentrasi amatlah diperlukan ! (walaupn CY tgk Abg Zul rileks jek leh berasap .. hahhaa) ... bayangkan dr kul 10 smpi kul 5 lebih baru la siap ! fuhh mmg bpeluh la ketiak  kan ? bkn CY nyer la .. sbb CY duk tgk jek ! hehe .. :p


Cantek kan Inspira ni ? X tau la nape kan .. CY mmg berkenan la ssgt .. kalo pasni rs mcm nk beli kete mmg le nk angkut Inspira ni ! bape kali dh 4545 tserempak ngan Inspira ni .. cun weh ! hehe .. 

OK .. berbalik pd tajuk entry kali ni .. nape la centu ghupenya tajuk ye ? sumenya sbb smlm la family side abah CY mai le umah kotak CY ni (bak kata Ma CY le ..) .. 
Mcm bese la kan .. bila makcik2 ni datang / jumpa Ma CY (kalo CY tiada di tmpt kejadian) mesti x penat2 mulut tanya soklan yg sama .. berbuih dh mulut kot !! menciks benar ngan soklan tu ! 
Haihh ... CY bkn pe .. balik umah jek pas projek kt Puchong tu .. Ma CY pn ckp yg makcik2 tu sume tanya bila CY nk menamatkan zaman bujang ! adehhh mmg CY x minat nk dgr .. apatah lg nk jwb soklan bodo centu ! 
Apsal CY x suka ? Sbb CY rs penat nk jawab .. penat nk pikir jwpn .. sbb CY pn xde jwpn utk tu .. ingat nk cari PILOT utk bwk 4545 ni senang ke ? susah ye .. sbb CY x penah lak rasa mcm CY ni ketinggalan .. walaupn kwn2 CY kebanyakannya dh kawin .. sbb CY takut ! sshnya nk amek risiko .. sbb stkt ni CY x jumpa lg org yg bbtl leh jd PILOT utk 4545 & tuan 4545 .. the quest is still on .. it never ends though .. :) usaha CY ? hmm .. apa ek ? ntah la .. slimming down kot .. ! haha .. kidding ! :p
Hanya mampu berdoa agar dpt pilot yg terbaik .. semoga Allah dh siapkan pilot tu kan utk CY .. Amin .. (kwn2 pn tlg doakan ye!)
Kalo ikutkan Ma CY pn malas nk jwb .. paling2 x mesti Ma akan ckp "yana bz ngan career dia ... mana de masa  ni sume .." .. yg ni mmg stendet  la jwpn selamat .. hehe sib bek la Ma bkn jenis yg suka bebel psl hal2 sentap ceni .. maybe Ma tau kan CY ni sensitip bab2 ceni .. heehe ... 
So pasni leh x kalo CY nk diam n wat pandai jek bila makcik2 tny soklan tu ? Sbb CY takut la CY terlaserkan makcik2 tu .. biasa le kan CY ni org Melaka .. mulut pn puaka gak la .. sket2 .. hheehehe .. kang kalo dh kasi laser ssh lak .. kang de jek nk ngumpat psl CY .. typical malay la kan ? CY bese dh mende2 ni .. haha ..

Maybe CY patut wat on9 search kot utk Pilot 4545 ni ! hahhaaa ... adehh senget dh CY ni .. malas nk pikir la .. biarkan masa yg menentukan segalanya .. uish ayat novel Aisya Sofea la ! wakkkaaa ...

OK la .. CY nk p tgk tv la plak .. nk mkn la .. lapo rsnya ni .. pg td bekpes mkn sebijik telur rebus jek .. uish .. k la CY signing off for today ! Wassalam .. 

p/s : CY hepi sbb Shinosuke ckp 4545 cantek ! muahhhh tQ syg !! 

Wednesday, February 2, 2011

New York Cheese Cake ... "Kenapa beli kalau boleh buat sendrik..."

Assalammualaikum ...

Arini CY rasa rajin nak membakar NY Cheese Cake ... lama x bakar kek .. last time aritu pn masa 31/8/2010 .. tapi masa tu CY wat Carrot Cake with Lemon Cheese Frostings ... :) CY mmg mengaku x pandai masak ! kalo x caye tanya la mama ... x penah pun masak kalo kt umah ni ... tapi ntah nape la kan , pas try wat NYCC ni dulu masa CY kenal memula ngan ex-bf CY dulu ... tetiba la plak jatuh cinta ngan pastri2 ni ... tapi kan , nk mbakar kek ni pun CY nk kne tunggu de mood ! baru lah menjadi ... hehe kalo xde mood + malas mmg le x menjadi .. kekkekekee .. 
Sebenarnya CY pn tatau yg CY ni xde la mengong sgt bab2 baking ni ... nk tau sbb pe ? sbb ms memula CY dpt resepi NYCC dr ex-bf dulu , fuhhh ms tu CY kne cabar ngan dia .. hehe ye la ms tu klaka la sket .. bf keje CHEF tp gf x pandai masak ! x leh blah .. hahaha ... tapi ms tu , first attempt CY berjaya tau ! siap kne puji lg ngan bf CY ... heheehe .. walaupn dia jauh x pat rasa kek tu , tp dia tau yg CY mmg de bakat ! hehe terapung2 kot rsnya ms tu ! ngeh3 .. perasan mode : ON !! lalalalala ... CY ada .. korg ada ?? haha
So , sbb CY rs yg NYCC ni senang bangat nk dimolah ... CY rs terpanggil nak share la resepi ni ngan kwn2 sume .. mana la tau kan tetiba de angin nk wat kek .. leh la try NYCC ni .. sbb seyesly senang ssgt .. !! x sampai half an hour pn .. kalo CY yg x pandai msk ni leh wat .. apakan lg anda2 semua !! yg ni mmg basic cheese cake la .. tp peringatan ye .. jgn mkn bbyk .. sbb sgt2 la rich cheese filling nya ! abah CY mmg x suka kek ni ... pening katanya ... rs cheesenya sgt2 la pekat ! :) Selamat Mencuba !

New York Cheese Cake 

Cheese filling :
1 kg Philadelphia Cream Cheese
200 g sugar 
6 eggs 
2 tsp corn flour
Base :
Digestive biscuits 
40 g Butter 

1. Blend the digestive biscuits with melted butter until thoroughly mixed . 
2. Cover the base of a flan ring (a mould) with base mixture press down well .
3. Bake the cake base at 150c for 5 minutes .
4. Beat the cream cheese, sugar, eggs and corn flour .
5. Remove the cake base from the oven . Cover it with the cream cheese mixture . 
6. Return to the oven in a bain marie (a container filled with hot water - put the flan ring in d middle of it)
7. Bake it for 1 hour 45 minutes .
8. Insert a skewer into the cake to test whether it is well baked . 
9. If it comes out clean , remove from the oven and allow to cool before removing from the mould . 

Best tau NYCC ni .. kalo utk org yg Cheese Cake Maniac , mmg patut blaja wat kek ni ! Bak kata Chef Dani dlm cite Tiramisu yg popular kt TV3 skrg ni .. "Kenapa beli ... kalau boleh wat sendrik !" .. suka btl CY ngan tagline tu .. ngeh ngeh ngeh ! 

OK la .. CY nk kemas2 kan sume perkakasan wat kek td .. ni ngah nk tunggu kek siap bakar ! pasni leh la nk tgk outcome nya .. :) 

Wassalam ... (jgn lupa klik kt iklan atas tu ek .. tlg CY ye ! thanks !)


Haa .. gini le rupenya NYCC yg CY bakar td ! menjadi ! I like ... !! :D