There was an error in this gadget

Monday, June 27, 2011

Update : Manusia PUSAK ? WoW ~

assalammualaikum .. 

jeng³ .. arini ngah borak² bertiga ngan Amalina (A) & Hajar (H) sambil berFB & berOT .. tetiba Hajar leh lak tersebut pasal pic CY g Kuching Nov 2009 dulu .. CY de la cite ngan H & A yg CY de g muzium pusak @ kucing kt DBKU kt Kuching tu .. hehe .. so de la tunjuk pic tu .. the funny thing is H yg juga miak srwk tu x penah la plak p muzium tu .. wakaaka .. si H tergelak² bila dia ckp yg dia asek teringat² kt pic manusia pusak tu .. wakakakaka .. CY tgk balik pic tu pn tgelak² .. betapa comeynya kami ber3 bposing blkg pic pusak gergasi tu .. indeed it is a set of golden memories .. ;) 
si H sibuk nk ajak p snap pic kt Cat Museum tu lagi .. kebetulan mmg A de ajak p Kuching .. hmm rasa mcm x kan jejak sana dah kot .. ye la , sbb xde sesape nk harapkan utk bwk p jalan² .. nk harapkan si H ? kang silap² CY yg tunjuk jalan p Cultural Village kang .. wahaha .. sib baik la si A de ex roommate masa kt UUM dulu yg mmg miak swk nok diam rah Kuching .. senang skit la kan ? :) so , planning nk p sana next yr .. tp ms tu A dh tukar status .. hehe .. katanya akan make sure encik husband bg izin .. walau cemana pn .. xpe , kita tunggu & lihat .. kalo x p Kuching , leh p Sibu .. sbb H diam rah Sibu .. x pnh p sana lg .. so pe salahnya kan ? meluaskan pengalaman melawat tempat org .. ecehhhhhhhhhhh .. ;)


Sunday, June 19, 2011

Update : PapaLAN , Happy Father's Day !

assalammualaikum .. 

haaaa .. update lg la arini .. memandangkan arini CY x kuar p memana .. ;) org single , mmg ceni la gayanya kn .. actually , Rina & Malis ajak lepak kt Wangsa Walk arini .. memula mmg la nk p .. tp tetiba teringat CY dh janji ngan MaMoon yg CY nk tlg Ma wat roti  jala .. mcm bese la , Ma kalo bab2 seni masakan centu , nak2 pastri mmg hahahampeh sket .. x bape nk bseni tgnnya .. tp bg la pe bahan utk msk melayu .. campak2 wallawehhhhhhh siap ! sbb tu CY gemok .. sume salah Ma la .. hehe .. sbb tu skrg kne bsusah payah kuruskan bdn .. utk kesihatan & utk nampak cantek mcm gegurl2 yg kurus2 kt luar tu .. jeles tul ! kalo kurus mcm2 fesyen leh kai kn kn kn ? hehe .. 

ok .. arini kan Father's Day , so CY nk tujukan entri kali ni utk PapaLAN tersayang (Mohd Azlan Ahmad) , yg menjadi insan yg bertanggungjawab atas kelahiran CY di muka bumi ni .. Thanks Abah utk segala2nya .. thanks atas kesabaran menjaga kami dari kecik sampai la dh besar gajah la ni .. thanks atas semua kerisauan yg anda lalui membesarkan kami utk memastikan kami lahir & besar menjadi MANUSIA .. thanks utk berjuta2 duit yg anda laburkan utk membesarkan kami .. walaupn banyak mana kami tabur duit utk Abah , tak mungkin dpt menandingi pengorbanan abah selama ni .. sorry utk semua kata2 yg selalunya tajam bagaikan pisau menghiris hati abah .. sorry utk semua perangai & kelakuan yg selalunya banyak mendatangkan bebelan dr Abah .. sorry seandainya kami sentiasa membuatkan Abah & Mama risau .. 

CY doakan Abah sihat selalu .. CY doakan Abah sentiasa berbahagia bersama Mama .. CY doakan semoga keimanan Abah semakin bertambah selari dgn pertambahan umur .. CY doakan Abah & Ma panjang umur , supaya kami adik beradik dpt berbakti pd Abah & Mama .. walaupn segunung jasa kami taburkan , x mungkin dpt menandingi semua jasa Abah & Mama dlm membesarkan kami menjadi insan spt hari ni .. Kami bangga Abah adalah ABAH KAMI ! Abah tak mungkin terganti , walaupn kami punya pasangan / kawan2 yg mampu memberikan kami jutaan ringgit .. Abah adalah yg TERBEST !! Jutaan Terima Kasih , Abah !! Kami sayang Abah , walaupn terkadang tak terucap kata2 itu .. namun Kami sayang Abah & Mama sgt2 .. kerna tanpa anda berdua , tiadalah kami .. muahhhhhh ~ 

OK .. ni pic ms Aidilfitri 2010 .. CY gemok gila seh ms ni .. ye le , sbb ms tu lom start Atkins lg .. melantak bagai nk rak ms ni .. hehe .. tu la Abah & Ma CY .. dua insan yg paling CY syg skali lam dunia ! (walaupn CY ni hati kering & ssh nk luahkan yg CY syg dorg .. tp apa2 yg CY wat skrg , semuanya utk dorg)

HAPPY FATHER'S DAY >> PAPALAN & SEMUA BAPA DI DUNIA INI ~

Saturday, June 18, 2011

Update : Nana , thanks for your impartiality ~

assalammualaikum .. 

hmm .. lama x update blog ni .. rasa mcm dh bersepah2 dah .. de notes baru yg CY buh kt blog ni .. "My Daily Grumbles" .. haaa kekonon niat nk update hari2 la pe emosi CY .. tp , xde la ari2 update pun .. senget gak kn bila nama notes tu "daily grumbles" .. hehe .. 
Arini terasa nk tukar lagu lam blog ni la .. tukar ke lagu Jangan Pernah Berubah - ST12 .. CY suka gila lagu ni .. sbb tacing tiap kali dgr lagu ni .. mesti teringat kt dia .. sedihnya CY rasa bila dia langsung tak tanya khabar CY .. anyway , mungkin masa yg CY tunggu2 dulu dh sampai .. so , CY x leh la nk merungut kn ? sbb dulu sibuk suh dia abaikn CY .. so skrg jgn nk byk bunyi CY , terima jek dgn hati terbuka .. "mesti sakit hati ini kau tinggalkan , ku ikhlas tuk bertahan .. meninggalkanku tanpa perasaan .. hingga ku jatuhkan airmata .. kekecewaanku sggh tak berarah .. biarkan ku harus bertahan .." xpe , CY selalu mendoakan kebahagiaan dia .. amin .. ~

Smlm , CY kuar lepaking ngan Nana .. best fren CY .. dr APGS sampai la skrg .. CY x byk kwn .. jd yg mmg concern & amek tau psl CY , CY akan hold on sampai mati .. insyaallah .. seronok sgt lepak ngan Nana (N) .. sbb pe ? sbb kitorang ni kalo jumpa , x leh benti borak .. de jek mende nk cite .. smlm mostly bout Nana la .. excited dia nk cite psl posting keje dia sbg Penerbit Gred 41 .. tahniah Nana.. you deserved the best ! :) kalo Nana happy , CY pn happy .. actually smlm de berita gembira lain .. kwn baik CY ms diploma dulu (Diana Wahab) dh deliver baby gurl ! excited nya dpt anak angkat gurl .. hehe .. 
Mcm bese la kan , CY akan p pick up N  kt umah dia kt Precinct 11 Putrajaya .. kami mmg dh plan nk lepak kt Alamanda .. best sket la .. leh kekonon mkn tmpt yg sejuk sket .. haha .. senget kn ? ;) 
Pas amek N , kami pn gerak p Alamanda .. smlm N ajak dinner kt Bayou kt sblh Starbucks .. OK gak , lepak kt Bayou tu .. food dia ? hmm , OK jek la .. xde la best sgt .. other places rsnya better kot .. hehe .. anyway best la lepak sana sbb x ramai org .. so , xde la mcm nk kne cover2 ms bborak .. ;)
Pas bebel3 agak3 cukup 30 muka surat , kami pn setelkn bill n gerak p Jambatan pe ntah nama nya kt Precinct 2 (eh , ingat2 lupa ni .. byk mkn semut siot ! hahahaaha..) .. saje jek kekonon nk borak2 lg best kot kalo kt jmbtn tu sbb open air .. leh tgk bulan , bintang , manusia2 lain n mcm2 lg .. 
Hmm ... smlm , utk sekian kalinya .. akhirnya CY luahkan pe yg terbuku lam hati selama ni .. sesuatu rahsia yg hanya CY & KN jek yg tau .. rahsia yg terbesar lam hidup CY .. terasa nk gugur jantung ni ms nk bgtau rahsia tu pd Nana .. sbb CY pasti bila N tau psl hal tu , persepsi N pd CY tentu akan berubah .. berubah sama sekali .. namun tu semua andaian CY jek .. ternyata N mmg kwn yg baik .. CY dpt rs N agak terkejut bila dpt tau psl rahsia itu .. tp N x menunjukkn reaksi yg dia mbenci CY atas apa yg tlh CY citekan pd dia .. CY bersyukur sgt sbb de sahabat mcm N .. impartiality yg N tunjukkan btl2 mbuatkan CY rs lega .. N srh CY lupakan pe yg dh jd n buka buku baru .. forget bout the past n pk psl future .. de betulnya pe yg N katakn .. sbb CY rs selama ni , CY mcm trapped lam kotak masa lampau CY .. pe yg dh jd 2009 , sbnrnya permulaan pd segalanya .. harus CY lupakan .. kikiskn dr memori .. semampu CY akan melakukan itu .. tp rindu ttp akan bertandang .. saat2 CY rs sunyi n keseorangan .. mungkin itu lah balasan atas pe yg dh CY lakukan dulu .. dugaan yg berat dr Allah utk menguji & mencuci dosa2 lampau CY .. walaupn ternyata dugaan itu x kn pernah cukup utk mencuci segala dosa2 itu .. untuk menghilangkn kesan itu .. 
thanks Nana , ko mmg kwn yg baik .. thanks sbb x judge aku .. thanks sbb bg aku semangat n nasihat .. thanks ! hanya Allah yg dpt membalas jasa ko .. aku sayang ko beb ! :) 

hmm .. OTW ke Putrajaya lepas maghrib smlm , CY sengaja guna MEX .. sbb suka laluan tu .. x byk kete sgt .. walaupn berbayar , tp puas ht .. hati CY rasa sedih sgt .. teringat kenangan CY , dia & MEX .. ingat lg , CY drive utk hantar dia ke LCCT .. walaupun hanya berborak lam 4545 , tp it is such a sweet moment pd CY .. kenangan yg akan CY simpan sampai bebila .. so smlm ms drive kt MEX , CY rs 4545 la kete paling slow .. CY tatau nape .. rs mcm nk nanges .. sbb rs rindu sgt2 ngan dia .. sbb ms 1st time drive guna MEX , CY anta dia ke LCCT .. so apsal ntah pale otak ni , bodo sgt agaknya , tetiba teringat kt dia ! semoga masa dpt mbantu CY melupakan dia .. insyaallah .. 

esok , hari bapa kan ? CY dh wish kt Abah dh ! CY belikan air kemunting cina yg mmg abah amek utk ubatkn gout dia tu .. kalo bg benda len CY rs x guna .. lebih baik CY bg abah ubat .. semoga dia cepat sembuh , kuat semangat & sihat sejahtera sampai bebila .. CY nk abah hidup lama , so tat CY leh berbaktu pd abah n mama !!

semoga mentari , bulan & bintang hari ini & hari2 mendatang akan bersinar & memberikan semangat utk CY & semua insan2 yg CY sayangi , utk meneruskan hidup dengan senyuman , walau apa pun dugaan yg dtg mengetuk pintu kehidupan kita !! semoga CY terus tabah menghadapi dugaan Allah .. semoga CY , Parents CY n Family & semua sahabat2 CY akan sihat sejahtera & hepi2 selalu .. semoga Nana & husb akan bahagia ke akhir hayat & dpt cahaya mata dlm ms yg terdekat ni .. semoga dia bahagia dgn family tersayang .. semoga CY bertemu insan yg dpt membimbing CY ke jalan benar & membahagiakan CY .. Amin .. ~ 

CY nk share sket pic gedik yg N amek guna BB dia tu .. hehe .. bila CY nk cpt2 trnkn lg 10 kg ni ?? haha gemuknya CY ~ 






Tuesday, June 7, 2011

Album : Camera FREAK !

assalammualaikum .. gediks nk upload pic latest CY .. ngeh3 .. ;) 

sian ngan 4545 .. xde sticker dh .. sob3 .. sume batu kecil x bermata nyer psl ! hehe .. 
pe kes ? ntah .. 
 luas permandangan bila xde sticker tu .. tp panas weh .. hitam la tgn CY pasni .. 
perasan ? xpe .. biarkan .. layan .. zastttttt ~
 ngah tgu HH utk ke kenduri umah Zack n Abg Zul ~
steamboating .. credit to Zakwan for this pic ! I laikkkk ~ 
 Rayyan ! Birthday Boy .. 
 Snapped by Nana sengal .. x leh senyum beria la .. nampak tembam ! arghhhh .. tensi3 ~
kt Old Town White Coffee Danau Kota .. lepaking with Nana ! bila nk slim shady ni ? hoho

Saturday, June 4, 2011

Update : Tak Perlu PREJUDIS ..

assalammualaikum .. 

hmm .. best nya dpt lepak ngan Nana smlm .. really had great fun .. as usual la kan , bila 2 bdk gila bjumpa .. guess what happened ? ketawa x ingat dunia ! gelak sampai lebam .. dh lama x kuar ngan Nana .. ok , lam dunia ni CY x ramai kwn baik .. sbb CY ni agak memilih & susah nk percaya ngan org .. mungkin sbb Ma byk cuci otak CY kot .. kalo ikutkn cara Ma berfikir , pd dia SAHABAT x penting .. kalo ada pn , mesti simpan yg berkualiti .. eh , dh mcm barang la plak kn ? hehe .. tu kata Ma la .. 
Dulu , CY suka nk berdebat ngan Ma psl isu kwn2 ni la .. tp actually pe kata Ma tu byk betulnya .. kalo kita berkwn sejuta pn , tp seandainya yg sejuta tu lgsg x leh pakai .. apakah relevannya ? ye gak kn ? hehe .. maybe pd Ma , immediate family (parents & anak2) la dunia dia .. anyway , CY kagum ngan Ma sbb x ramai kwn pn dia leh hidup bahagia ngan KAMI ! Syg Ma !! ~
OK , nk cite sket psl Nana ni .. dia ni kwn baik CY dr APGS dulu .. tatau apa tu APGS ? APGS > Air Panas Girls' School .. haa .. kami kenal dr Form 4 lg .. satu class dulu dr 4P3 & 5P3 .. Nana ni bdk pandai .. smart .. hehe x mcm CY .. ms high school dulu ala2 x bape nk pandai n selekeh weh .. haha .. kalo ingatkn zaman muda2 dulu mmg la nk gelak rasanya ! terlalu byk kenangan ngan kwn2 .. saat paling termanis lam hidup CY .. x mungkin kan terpadam dr ingatan ni .. :) 
Smlm , best dpt jumpa Nana .. ! Thanks darling sbb banjer CY dinner & t shirt kt Danau ! hehe .. lap yuuuuuuuuuuuu so much darling .. thanks for being my best friend .. :)
Nana dpt lesen besar dr encik Hafizal aka Hubby Nana utk kuar berjimba ngan CY .. maklumla , dia lik kg smlm tp Nana x pat ikut sbb de kekangan kerja .. maklumla penerbit rancangan kt RTM .. bizi memanjang .. tu yg Nana ajak lepak ngan dia , ye le kekonon single jap la ek .. hehe .. mcm CY sng , x yah nk pening2 , nk kuar kuar jek .. janji balik dlm keadaan selamat n pandai jaga diri .. :) 
Smlm , mcm bese la . mmg sesi luahan perasaan n update status kami .. mcm2 la cite yg Nana duk gebang kt CY .. seronok tau dpt jd pendengar setia ni .. walaupn hanya dpt jd pendengar pd semua bebelan org , tp CY rs hepi .. sbb CY rs , bkn mudah nk jd pendengar yg baik .. ramai org hanya tau jd pencakap (eh , de ke ayat ni ? belasah jek la ek .. hehe) yg sgt2 baik .. tau ckp jek .. bla bla bla .. habuk pn tarak .. kesian kn ? at least kalo de habuk , agak berbaloi gak la .. haha ! 
CY pn mesti la akan cite psl CY .. actually byk benda psl hidup CY skrg yg Nana x tau .. maklumla masing2 bz .. xpenah de masa nk duk semeja n lepak minum2 sambil borak2 psl pe jd ngan hidup seharian .. tp smlm , mmg satu meeting yg sgt2 menarik utk kami .. x sangka , pe yg CY n Nana lalui de persamaannya .. mungkin sbb tu CY org yg lebih sesuai utk Nana luahkn semuanya .. 
Nana , semoga kita terus tabah hadapi semua dugaan dr yg Maha Kuasa .. sesungguhnya setiap sesuatu itu adalah aturan dariNya .. dugaan itu membuatkan kita matang dan lebih dewasa menghadapi liku liku kehidupan .. amin ~

Apa itu prejudis ? 'perasaan emosi negatif yang bertindak balas terhadap seseorang individu atau sesebuah kumpulan' .. 
OK , CY rs semua org tau pe tu prejudis .. CY x sure la anda2 semua .. tp CY mmg agak prejudis dgn sstgh perkara / individu .. tetiba tergerak nk post entri psl prejudis ni selepas apa yg dibualkan ngan Nana smlm .. kami merasakan betapa bertuahnya kami sbb diberikn dugaan yg sama , yg dpt membantu kami mengikis rasa prejudis terhadap perkara itu .. bertuahnya kami .. Thanks Allah SWT .. 
Terkadang kita menjadi manusia ni , kita x sedar betapa kita kerdil .. tapi mungkin kerna faktor2 sekeliling , kita merasakan diri kita sgtlah hebat .. sgtlah kuat .. sgtlah penting lam sesuatu komuniti .. sedangkan kita tiada beza di mata Allah SWT .. semuanya sama .. jadi mengapa perlu prejudis .. ? 
Prejudis ni mmg sikap yg -ve kan ? dulu , CY x penah rasa centu .. tp setelah melalui hidup & mengenali insan2 yg hebat yg x pernah prejudis & melalui hidup dgn indahnya walaupn ditimpa pelbagai dugaan , CY sedar .. siapakah diri ini utk menghakimi org lain .. sedangkan diri ni bukan Tuhan .. 
Bukan senang utk mengikis perasaan prejudis ni .. yg dh bersarang lam hati .. tp CY akan  cuba sedaya upaya mengikisnya .. namun CY hanyalah manusia biasa .. x lari dr kesilapan .. namun itu bukan alasan utk terus mencuba yg terbaik kn ? .. 
Mungkin dugaan yg Allah beri pd CY dlm beberapa tahun ni , membuka mata CY .. benar la kan kata pepatah .. 'berat mata memandang , berat lg bahu yg memikul' .. mana mungkin kita tau pahitnya ubat , jika bukan kita yg menelannya .. begitu juga apa yg CY lalui .. dulunya , ia menjadi satu titik prejudis / kudis lam fikiran CY .. dgn bangga berkata yg CY x mungkin akan terjebak dlm 'prejudis' itu .. namun , Allah yg Maha Besar memalingkan kata2 CY .. pabila CY terjebak juga dlm 'prejudis' itu .. terkesima x terkata apa2 .. hanya mampu merasa malu yg sgt2 pd diri .. hari ini , CY memilih utk berfikiran +ve tentang perkara2 spt itu .. memilih utk tidak memberikan apa2 komen .. kerna bkn diri ni yg mengetahui setiap sesuatu yg telah blaku n bakal berlaku .. bkn diri ini yg mengatur hidup ini .. :)
CY yakin .. semua manusia mampu utk berkata2 seenaknya , bila bkn mereka yg melalui kepayahan atau situasi itu .. seandainya telah tertulis , dia akan melalui situasi itu , pasti dia akan terkenang betapa prejudisnya dia sblm ni berkaitan perkara itu ..
Oleh itu , berpada-padalah menggunakan emosi itu .. sesungguhnya ia sesuatu yg kecil tetapi mampu menggoncangkan hati .. 
Semoga CY terus berusaha menghapuskan sisa2 sikap prejudis lam ht ni .. Amin ~

Wassalam .