There was an error in this gadget

Saturday, February 26, 2011

Bila nk berDUET ?

Assalammualaikum .. 

Ha ! Hari ni CY nk sambung balik kerakusan menyelak page2 website iluvislam tu .. kali ni terjumpa la plak ngan satu artikel yg best gak .. best sbb pe ? sbb related ngan hidup CY .. Artikel tu bertajuk "Kenapa Aku Masih SOLO ?" , maunya x sesuai ngan CY ni , kan CY ni single , very available and ready to mingle (so pda sesape yg de status yg sama , sila proceed ke kaunter Z utk amek borang ye .. hahhahahaha) .. 
OK .. actually la kan , lately ni , de jek org yg tanya , "ye ke CY ni xde BF?" , "cemana lak leh xde BF lak ni ?" .. buhsannya dengar soklan tu .. sbb jwpn tiap kali sama jek .. "ye .. mmg CY xde BF , dulu ada .. tp sume dh jd EX .." (jwb sambil tersenyum kelat ..) hahahaaha ... tu la jwpn kalo kwn2 tanya ngan CY soklan cepucemas tu .. ! jwpn stendet lom modified ! ~ 
OK .. sape ckp SOLO / SINGLE ni x best ? Best woo .. sbb pe ? sbb x yah nk pening2 pale + sakit hati memanjang nengok gelagat kapel kite .. lg 1 , CY x yah la nk kne repot memana nk g .. nk kuar ngan sape .. sbb xde org nk sibuk2 tny .. mmg sesuai sgtlah ngan CY yg ngejoin club kete ni .. al maklumla byk xtvt kan , sume CY ala2 nk join + mgedikkn diri , so x yah ssh nk kne pk pe ayat cantek baek punya nk bgtau kt bf tu .. hoho zaman itu dh blalu dh .. hohoho .. setahun sudah berlalu .. hmm , bila xde bf , CY x yah la sakit hati menjeleskan diri kalo de cim2 nk himpit bf CY tu ! kalo x asek nk jeles jek .. nyampah pn de gak .. waakakaaka .. 
Haihh .. dlm best2 tu , dlm layan2 tu .. kkdg terdetik gak .. kkdg la .. bila terpikir akan hidup CY ni .. hmm sbb rasanya sumenya Alhamdulillah cukup dh semua aspek .. hanya tinggal yg itu jek .. kot .. sbb pe kot ? sbb x pasti ! Soal tu mmg x pasti kan , yg pasti janji Allah , "wanita baik , utk lelaki yg baik , dan sebaliknya .." .. de gak org ckp CY ni terlalu memilih .. hmm , kalo x pilih mksdnya leh la kawin ngan sesape jek ek .. ? uish .. nnt kalo hidup ssh pas kawin , sape yg menanggungnya ? CY gak kan ? CY bkn memilih , tp agaknya pilihan2 yg ada , hmm .. agaknya pd CY , bkn spt yg diharapkan CY .. bkn kerna expectation yg terlalu tinggi , tetapi perkara remeh temeh yg selalunya mjadi tumpuan CY dlm menilai insan bernama lelaki .. ssh kn ? sape ckp senang .. yg senang hanyalah meletakkn diri pd takdir Allah .. kerna semuanya adalah ketentuanNya .. Dia yg tahu semuanya .. segala sesuatu .. sbb HATI ni kan RAHSIA ALLAH .. :) 
Jom kita sama2 baca pendapat penulis artikel yg menarik ni ... 

"Kenapa Aku Masih Solo?"

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. 
Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.


Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Tips: Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. 
Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. 

Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. 

Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan.
Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.
Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.

Tips: Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.
Demikian juga perkahwinan.

Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kealam berumahtangga.

Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah?

Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?


Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu.
Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu.

Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.


Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat.

Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya.


Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.

Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.
Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi.

Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.

Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.

Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.

Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.



Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.

Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.

Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.


Indahkan kata2 hikmah dr artikel ni ? Membuatkan tenang hati CY membacanya .. membuatkan kerisauan  yg x penah padam memikirkan hakikat & rahsia Jodoh itu bagai hilang dihembus angin .. membuatkan CY merasa redha atas segala dugaan yg penah singgah di dlm hidup ini .. membuatkan CY terasa sekelumit dendam yg penah ada dlm ht ini , terbang melayang , bagaikan layang2 yg terputus talinya , yg mungkin hilang buat selama2nya .. 

OK la .. CY nk sambung baca forum cite2 antu yg seorg teman bg td .. mcm best jek baca cite antu kn petang2 ni .. layan .. hoho .. 
p/s : x sabarnya nak ikut Konvoi Jelajah Hari Belia ngan CRSians .. ! walaupn hanyalah menumpang 1069 , tp xpe la kan .. janji drpd CY busan2 duk umah xde mende nk wat , lepak ngan bbdk ni ikut event centu lg baik ! dpt kenal ramai kwn baru an an an ?! hehee .. 

~Sesungguhnya TACING itu INDAH , tapi kalo TACING lebih2 leh wat MUNTAH DARAH~

No comments:

Post a Comment