There was an error in this gadget

Monday, November 30, 2009

Day 2 : Kuching Trip (7th Nov 2009)

2nd Day of Kuching Trip

Photobucket
Rina + Yana :)

Ok..now its d time for d 2nd day story..haha..seems like so much thing to tell..but guess i need to keep it short haha! :) 2nd day mmg mcm2 xtvt kitorg!

Mee KoloK Sigek!!:


Aku rs lapa gile bgn tido pg tu..maklumle ms kt umah Syah tu aku mam skit jek..hehe diet la konon!! muahaha..Rina gak yg sempoi! x segan..hehe..;)

Photobucket
Mee Kolok : Sarawak Specialty! A must try dish! :) (mouth-watering)

Bgn jek pepagi aku dh bebel ngan Rina sbb lapo..haha pastu Rina pn bebel balik kt aku sbb ngade2 mkn skit sgt..hikhik sabo jek la! ;p .... kami pn bersiap la sbb Syah dh sms ckp nk kutip kami kul 9..haaa mcm bese le sure aku yg kne take shower dulu..al maklum le si Rina ni mandi lama gile...adehh sabo jek la kn?! haha xpe xpe aku dh masak sgt2 ngan fi'il si Rina ni..aku dr sorg yg x leh thn sbr, leh jd penyabar lak pas kwn ngan dia..dh terbiasa duk mnunggu dia kn..nk mrh kang kecik ht lak..dh le aku ni mulut leh tahan gak lasernya...:) so i need to learn to be a more patient person! credits to Rina! :)
Lebih kurang kul 9 centu kami pn turun le dr bilik..lepak sat kt Lobby TH tu sambil menunggu Syah n Ira..mcm bese le..mana la lekang camera tu dr tgnku itu..ada jek pic yg nk snap..(p/s:Thanks to my beloved Bro sbb pinjamkn camera itu..huhu camera sendrik dh rusak la katakn!)..pas Syah n Ira smpi kitorg pn btolak la utk xtvt 2nd day di Kuching!
Syah ajak kami utk try slh 1 specialty Swk..namely MEE KOLOK!..Syah bw kami ke Warung 2000 Foodcourt..based on what Syah ckp mmg Mee Kolok kt foodcourt ni sedap..hmm aku ni sorg yg cerewet gak bab2 mkn nih..bak kata abah aku, aku ni ngade2! whatever it is at least aku ni x hypocrite mcm sstgh org..x sdp pn men tolak jek! hehe!..Syah pn orderkn la kami sume Mee Kolok..aku order Neslo kurang ais 1..hmm ms memula aku nk merasa Mee Kolok tu mmg agak was2 la kn..ye le mana la sama kn taste smnanjung n Swk nih..tp mmg sedap! :) sbb tu sampai arini aku teringat2 keenakan dish tu! Syah pn tau aku ni cerewet so die duk usha jek aku ms aku merasa dish tu..ahah! sib bek sedap! n aku senyum je ms mnikmati Mee Kolok itu..walaupn simple but its a balanced meal i guess! i loved it!! so much! is craving for more tis moment! Thumbs Up lah! :)

Jong's Crocodile Farm & Zoo:


Photobucket
Syah n Ira is at the counter paying the entrance fee.

Erk...Alhamdulillah syukur nikmat dgn rezeki Allah ni! Kenyang dh kami..hehe! ;) Next stop according to Syah is -----------------> Jong's Crocodile Farm & Zoo (kalo x silap kt Padawan)! Kami pn pe lg mmg suka la dpt jenjalan! Walaupn aku ni alergic ngan buaya tp xpela since it sounds like fun jek kn?! so pe lg we all pn heading to Jong's Crocodile Farm & Zoo tu la...OTW tu mcm2 la yg Tour Guide kami ni explain..bla bla bla..haha! actually dr foodcourt td kami menghala ke Kg. Meranek (kwsn kg. Syah)..sbb menurut Syah dr sana leh lalu jln kg. ke tmpt tu..mcm2 kg. yg kami dpt tempuh nk sampai ke Tmn Buaya tu..kwsn kg. kt Swk ni rsnya tersgt2 berlainan ngan kwsn kg. yg ada kt S'jung..aku x tau kenapa aku rs centu! nk kata aku ni xde kg pn x juga..tp suasana yg hening, sunyi n aman damai rsnya x dpt dirasai lg kt S'jung walaupn aku berada lam kwsn kg..serenity tats d correct word to explain it!rsnya kalo abah turut serta lam trip kali ni sure die akan setuju ngan remarks aku ni..sbb abah selalu ckp yg kg. skrg ni pn dh x mcm kg..tp aku mmg terasa sgt2 ke'suci'an kwsn kg. di Borneo nih! which makes me kindda fall in love with Swk..despite of me being so choosy n fussy..i guess i changed a bit! ahaha!
Lepas menempuh bbrapa kg. akhirnya kami sampai ke kwsn highway..haha maybe ni la part yg paling Syah suka! i bet he loved tis part! ;p akhirnya smpi dh kami!
Nk masuk farm ni mesti la kne byrn kn..kalo x cemana dorg nk maintain all d facilities n take care of all d crocs n animal yg de dlm mini zoo tu..make sense rite?! hmm kalo nk tau entrance fee utk Swkian adult n tourists mmg x sama..still de double standard kn? :) anyway ms tu Syah yg belikn entrance ticket tu, so kami sume byr RM10 (Swkian Adult)..no wonder la Syah suh i diam jap..ye la kalo i b'suara sah2 lady kt kaunter tu tau yg i bkn Swkian..silap2 kami b2 kne byr RM16..hehe thanks Syah!!! :)
Best gak tgk Crocodile Feeding Show...dr sana leh amik iktibar dr sifat buaya..slow, steady n persistent..kalo dia nk umpan tu..mmg akan usaha smpi dpt..haha..;) so +ve points leh le kite take into consideration kn..Selain dr tgk crocs, de gak few animals yg dorg display kt Zoo tu..tp yg paling penting kami x melepaskn peluang snap pic ngan replika buaya besar kt kuar farm tu..hehe aku la especially!! mmg suka ssgt bab2 bgambar nih..heh!

Photobucket
Look at that! Amazing rite?! Juz imagine when it snapped its jaw..hurmm..
Photobucket
Kami! ^.^
Photobucket
I've been here! Yeay!! *.*
Photobucket
:)

Pasar Serian:

After tat we head to Pasar Serian..Syah nk bwk kami tgk k'daan pasar kt Swk ni..tentu skali la x sama kn ngan pasar kt KL or Peninsular..mesti byk benda baru yg menarik perhatian aku! dh le aku ni suka btanya..jenuh la si Syah n Ira nk mjwb segala persoalanku itu..hah! haa..nk tau pe yg aku beli? kt bwh nnt aku upload kn pic apa yg aku beli...hehe walaupn leh jek dpt kt KL tp mana nk dpt benda centu yg nek plane kn?! ahaks..;)

Photobucket
:) Model Bakul Serian! OK x? hehe ^.^
Photobucket
Buah Mengkala (hanya ada di Swk je! i've tasted it!) heh!
Photobucket
Buah Dabai - haven't tasted tis one..x sempat..huh!
Photobucket
Buah pe ni ek? hmm dh lupa lak..hehe..

Tun Jugah Mall:

Pas dh penat bjalan kat Pasar Serian n Jong's Crocodile Farm & Zoo tu mestilah masing2 lapa n penat kn? hehe stendet la tu...aku yg ngah bdiet ni pn rs bergelodak perut ni..hah! Ira lak beli rambutan kt pasar Serian td..ngidam agaknya mak buyung tu..hehe..so pe lg, sblm smpai ke destinasi seterusnya, Syah + Ira + Rina duk mbaham rambutan tu..aku ni mmg x bape minat ngan rambutan, so aku mam 1 biji jek..:) Sampai jek kt Bandar Kuching, kitorg pun ke Tun Jugah Mall..kelaparan yg amat sgt2..heh! so we headed to the fudcourt utk mencari apa2 utk dimkn..hmm memula rs nk mkn sizzling tp tetiba bila tgk lauk Ayam Black Pepper tu mcm menarik je...so last skali aku pn mkn ns..:)

Photobucket
My Lunch on tat day! hmm..seyesly best lauk tu! :)
Photobucket
Kebuluran nya Cik Yana! ^,~

Jalan² di Kuching WaterFronT:

Photobucket
Cik Rina & Cik Yana! ^,~ We're here in KucHing!! :)
Photobucket
A very distinct architecture & motive..Khatulistiwa Restaurant & Cafe..
Photobucket
Sweet Couple..Kak Ira & Syah :) Thanks for d hospitality! :)
Photobucket
Kuching Waterfront :) mendung ms ni..so x leh nk nek 'tongkang' tu ke d other side..
Photobucket
Rina is asking for 2k10's Trip Plan..haha it has to be year end darlink! heh! Nov 2k10 perhaps! :)
Photobucket
Our beloved host!! :)

Rite after lunch Syah pn ajak kami p jenjalan kt Kuching Waterfront..bak kata Syah, leh le p beli pape souvenir utk org t'syg..:) hmm dlm pale otak aku ni xde len..nk belikn ma ikan terubuk masin n sesar (udg kering)..sbb tu je pn yg pntg sbb ma pesan..hmm nk beli apa ye utk dia (ni la yg bmain2 lam pale ni)..tp nape ek aku mesti beria² pk nk beli pe utk dia? hmm mmg la sbb dia kn BFF aku..:) byk gak la yg aku beli..souvenir utk kwn² kt KL..*.* walaupn budget trip but aku kne make sure de ole² utk insan² yg selalu de dlm ingatan ;D..so aku de la beli few things utk kwn² mana yg terlintas lam otak ni heh!...our Host memula nk bwk p beli Kek Lapis Sarawak (d famous Dayang Salhah) but sbb ari yg mendung, so kami x leh le nk cross sg tu...akhirnya pas penat bjalan2 kt Waterfront tu, Syah pn ajak kami balik ke hotel utk berehat..sbb pastu nnt die de tempat yg best nk bwk kami..wah makin excited la kami b2 ni..heh! (nk nk Cik Yana yg mmg suke amik pic nih! asik ngan camera pnjm tu jek! hehe!)
Friendship Park, Jalan Song, Kuching:

Photobucket
:) Snapped dkt entrance Taman Sahabat..always a Cat Lover! ^__^
Photobucket
Laksamana Cheng Ho & Armada China di Kuching? haha..will tell u why later on...:p
Photobucket
Ancient Chinese architecture..hmm mcm x caya leh jumpa kt M'sia..heh! ;)
Photobucket
Malangnya x leh masuk dlm..kalo la boleh mesti best...@.@
Photobucket
Fish pond which is filled with Ikan Karp @ Koi (symbol of Prosperity and Longevity)..
Photobucket
Nice shot! Cantiknya!! Mcm de kt Xi'an la..hehe!
Photobucket
I'm wondering what does tat Chinese character means...hmmm...
Photobucket
:) Beijing or Xi'an?
Photobucket
Thanks Syah for tis shot! :)
Photobucket
Cik Yana yg geBU!!
Photobucket
{Yana = Panda & Rina = Pusak} ~,~ anyhow, we're Best Frens!!!!
Photobucket
Si GeBU lg..heh! si GeBU yg suka snap pic...lalalala :)
Photobucket
:) Peace 4-Eva!
Photobucket
To infinity n beyond!! haha ;D
Photobucket
Gangsta Paradise heh! (cek out how Cik Yana stood..heh! sik sopan menar nya dirik!)
Photobucket
Sarawak - Land of Hornbill ~,~
Photobucket
~,~ Rina, BFF from Kelantan!
Photobucket
~,~ Anak Jati Pahang (i/c ku -06-)

Syah bwk kami p Taman Sahabat..hmm memula aku ttanya² nape tempat ni dinamakn Taman Sahabat..rupa²nya Taman Sahabat ni di bina oleh Kedutaan Rakyat China sbg simbol persahabatan antara Republik of China dgn M'sia..:) bayangkn negara asing merasa bertuah dpt mjalinkn psahabatan dgn negara kita, kenapa kita sendiri cuba utk mlebarkn jurang² yg sedia ada...bknkah sepatutnya jurang² tu kite tolak ketepi dan jadikan sbg 1 cabaran utk mjadi negara bbilang bangsa yg aman damai n harmoni..(tetiba rs mcm ngah wat karangan utk exam M41..heh!) hmm its a very nice garden!! loves d ambiance n architecture tat it presents..felt like in Beijing..haha..and as for me who love to take pics..its a great place..:)

Raja Ayam Penyet..^,^:

Photobucket
A must try dish!
Photobucket
My dinner for d nite!D sambal is extremely HOT but its nice! sweating all d way..hehe!

Hmmm...dish yg sangat simple but very special n wholesome!! :) tapi sambalnya mmg pedas gilak...sik tahan mek!! mun sik caya nanya la sama Syah n Ira..

Final Piala FA Kelantan vs N9 @ Kg. Meranek, Samarahan ^,^:

:)hmm memandangkn malam tu ada Final Piala FA, Syah invite kami p umah nya utk nangga match ya...wahhh mun nya invite mek org, mmg rs mok lompat2..kenak? hmm sik da tv mok ditangga mun mek org balit ke TH nak..so better stay kt umah nya..(heh sedikit sbyk bhsa srwk yg mek dpt blaja dr blog2 yg mek maca..mun salah iboh segan2 betulkn mek..) so mlm ya, mek org (Syah, Ira, Yana n Rina) nangga match ya...mjerit2 mek org..heh! bese la nak nama pn nangga bola..mun sik jerit sik sah nak...hehe..after match tu, kami layan lak bola EPL..hmm pastu masuk tido...masing2 kepenatan..si Syah sampai tetido kt hall..heh! lupe lak nk snap candid leh gak post kt cni kn? hehe..

End of Day 2 of Kuching Trip (7.11.09)

No comments:

Post a Comment