There was an error in this gadget

Saturday, November 28, 2009

Day 1 : Kuching Trip (6th Nov 2009)

Assalammualaikum..

Photobucket
SARAWAK The Land of Horn Bill.

Photobucket
Depart from KLIA to Kuching International Airport by MH 2510.

Departure:

2009 nih mcm2 yg jd dlm idup aku..so utk b'day ke 26 thn ni aku hadiahkn diri sendri ngan Kuching Trip..haha a very Budget Trip! yet even though its a budget trip but i do enjoyed it so much..i guess not juz me..Rina must have enjoyed it!
hmm..mana nk start ek..well actually its our 1st experience nek flight..sounds funny kn? ye la 1st time nek Belon walaupn dh 26 thn idup..ahaks..but x kisah la kn..pape pn at least we dun look awkward n alien-like ms kt airport tu..despite being a first time air-traveler..sumenya sempoi jek..msing2 wat muka mcm tau jek..pdhal blur on what shud be done..sib baik ada Jess yg bg guidance on what to do..maklumlah Jess ni mmg la suka sgt travel (org kaya la katakn)..hehe..:)

Photobucket

Arrival:

So sumenya bjalan lancar la sampai la kami siap boarding n depart from KLIA to Kuching International Airport..ahaha as our MH2510 touched down at KIA..dpt jek arahan yg mbolehkn kami keluar dr plane tu...tau pe yg jd? kami blari2 mcari ladies..especially aku la..adehh x leh tahan...rs x selesa lak nk mlepaskn hajat kt lam plane tu..akhirnya lepas dpt jek jumpa ladies fuhh lega siot!!! rs mcm dpt RM sejuta..muahahaha..pastu leh lak Syah call tanya kt ne..haha sbb lama sgt nk lepas dr imigresen tu kot..dia lak nmpk kami blari2 kuar dr gate 5..haha..pdhal x tau kami sdg blumba2 mcari ladies..hmm pastu g le wat urusan imigresen..so dpt le Visa ke Sarawak yg mbolehkn kami berada di Swk utk 90 days start dr tarikh kami masuk..hmm x sangka kn lam M'sia pn kne b'Visa ceni kn...hmm maybe it takes few more yrs to change tis practice..or perhaps it would never change..anyway whatever it is, Swk is a great place to see d uniqueness of M'sia apart from d typical Peninsular M'sia..pastu sibuk lak p amik baggage..yg paling penting nk kne make sure keselamatan brg yg Syah kirim tu (Extractor Saga BLM)..haha cian si Syah lama nunggu kami yg tgedik2 nk loadkn brg2 tu atas trolley..sib bek de Syah yg sudi nk kutip (bhs yg Syah sering gunakn yg bmksd fetch/amik) kami bdua ni..well Syah is actually a new fren yg i kenal dlm komuniti PROSBOC..Syah = Sarawakian yg berkahwin ngan Gadis Pahang..n menetap di Samarahan yg x jauh dr Kuching..((mmg terasa sgt2 beruntung mgenali kwn2 baru lam PROSBOC ni..tats y kalo de org tanya pe faedah yg aku dpt..mmg siap la aku mulakn syarahan aku..bla bla bla..rsnya mcm2 yg aku nk btau psl k'baikan join komuniti ceni..))..so Syah pn fetch kami ke hotel tmpt kami bakal menginap..

Photobucket
Tune Hotel

Check-in accommodation:

Utk trip kali ni, aku decide nk try Tune Hotel(TH) yg terletak betul2 depan Hilton Hotel..haha tp tu bkn sbb utama nape aku nk stay kt TH ni..d main reason is bcoz TH nih dekat benar ngan WaterFront..haha mmg sesuai la ngan Rina yg minat gila shopping nih..hehe..sng skit nk beli pape souvenir n apa2 yg patut...*.*..hmm pas jek check-in utk bilik kami n Syah..kitorg pn p le bilik msg2..huhu nk berehat sat b4 next xtvt (sume xtvt Syah yg rancang sbb hes our Gorgeous Tour Guide) haha..

Photobucket
Stopped at Tabuan Jaya for Syah's banking matters.
Photobucket
Syah anxiously unwrapping the extractor.
Photobucket
Syah trying the Alpinestar Jacket. Thank God he looks good on that.

Kg. Meranek, Samarahan:

Around kul 5 lebih, Syah suh kami standy coz hes gonna bring us to his residence to have dinner there..so kitorg pn btolak la dr TH Waterfront Kuching ke Kg. Meranek (tanah tumpah darah Syah @ Kg. @ Istana Syah & Family)..kt sana rsnya kul 6 tu dh mcm senja sgt dh..sbb kt sana mlm cpt..pjalanan ke Samarahan dr Kuching x la jauh mana...de la lebih krg 45 minit..tu pn sbb Syah benti isi myk n p RHB jap nk byr duit QAP 4620 kt Tabuan Jaya..sampai jek kt Kg. Meranek mmg dh gelap la..Syah la excited sgt2 nk tgk 'tanduk rusa' yg aku bwk dr KL utk dia tu..ye la Syah ni x sbr2 nk melihat Optimus Prime nya tu transform..((maklum le org kaya..mcm2 la leh buat ngan BLM dia tu..x mcm aku ni..Bumble Bee ku itu x seberapa..sport rim pn x msk lg..huhu..tp yg pasti aku lah PROSBOCian 1st yg merasa duk kt Bucket SSCUS baru QAP 4620 tu..haha..))hepi sgt2 la dia dpt tgk extractor tu smpi dgn selamat..at least aku puas ht sbb dpt smpikn amanah si Merza..haa 1 lg yg wat Syah excited is Alpinestar Jacket yg dia suh Midon belikn..hmm n aku la tukang angkut bwk ke Kuching ni..but anyway aku x ksh pn sbb Syah ni BFF (Best Fren 4-Eva) aku..tats what frens for rite? (satu ungkapan yg watkn aku tingat kt Zubir tetiba..hurmm **sigh**)..ops sorry..ter'off topic' lak..hehe smpi jek mak Syah smbut kami..Ira (wife Syah) ngah bz kt dapur..kali ni 1st time aku meet Ira (Syah lak ni 2nd time sbb kitorg pnh jumpa ms TT kt Azhar Maju dulu)..comey betul couple ni..sesuai sgt2!! i guess they compliment each other very well..Ira agak pendiam tp kkdg kalo kena topiknya mmg byk gak ckpnya...Syah lak? Ya Allah x tau la aku nk ckp cemana (bcakap x benti n mmg Tour Guide yg paling sesuai utk kami ni haha)..Syah tggl ngan parents..anak yg mmg btggjwb (bkn nk bodek tp mmg hakikat..walaupn aku x kenal Syah lama mana)..all of us had dinner together..d 6 of us (Syah, Ira, Mak & Ayah Syah + Yana, Rina)..sederhana tp aku mmg rs tsentuh dgn ambiance mlm tu..so homey!! i can't remember when my fam n i had tat kindda dinner..satu suasana yg rsnya x dpt dibeli ngan $..best sgt2 sbb dorg mmg sgt2 ramah!!! mbuatkn kami x rs segan lgsg..ayah Syah bz mnerangkn mksd words in Bhs Swk yg mmg x kami fahami..haha siap kne gelak sbb muka blurr x phm sepatah haram pe yg dorg ckp..yg pasti Ira mmg dh expert gile ngan Bhs Swk nih..heh! tp suatu pglmn yg akn kami ingat smpai bile2..mlm tu kami dpt merasa Buah Mengkala! hmm leh tahan la rsnya walaupn aku ni ssh nk mcuba mknan (typical Me!)..Thanks to Syah n Family utk dinner mlm tu! Missed u guys so much!! :)

Photobucket
Bowling Time! (still wondering whats with Syah tu..haha)

Bowling @ Everise Shopping Mall:

Rite after dinner Syah ajak kami m'bowling! wah!! mmg sukan yg paling kami gemari! tak Syak lgik! heh! walaupn aku x reti men tp gasak jek la kn..bkn nk mcari wakil Bumi pn hehe..;) Syah bwk le kami p Everise SM utk xtvt mlm 1st kami..aku mmg le excited nk mam***..mana x nya..dh lama gak x m'bowling! windu lak ms tu ngan Peacock Darling aku tu..kitorg men 3 game mlm tu..Ira x men ats sbb2 yg xdpt dielakkn..Rina lak men 1 game jek..tu pn few frames jek! huhu last2 Syah yg menkn utk Rina..spt bese Syah la yg menang! mana x nya..kai bola sendri n as for me..i'm using house ball..haha alasan semata2 kn?!! hehe :p..ok rite after m'bowling Syah send us back to d hotel...time for a nice warm shower n SLEEP! (kalo x silap ms tu kul 10 lebih..tp gelapnya mcm dh kul 12 kt KL..hmm)..both of us had a Sound n Great Sleep thruout d nite! - a very basic need of a traveler is a good rest for a Whole Next Day of experience n walking n talking n learning n photographing!! (d most crucial part of d deal!)..


End of Day 1 of Kuching Trip (6.11.09)

1 comment:

  1. huhuh..bestnya ko jejalan...jeles tahap gaban aku ko tau..huhuu..takpe next time aku nak g sana lagi..murah rezeki aku kan..amin...nurul..

    ReplyDelete